ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ και Ιράκ ενισχύουν τη συνεργασία κατά φιλοϊρανικών επιθέσεων

ΗΠΑ και Ιράκ συγκροτούν υψηλόβαθμη κοινή επιτροπή ασφάλειας για την αποτροπή επιθέσεων από φιλοϊρανικές ομάδες, προστατεύοντας ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις, στρατηγικές εγκαταστάσεις και διπλωματικές αποστολές.

ΗΠΑ και Ιράκ ανακοίνωσαν ότι «ενισχύουν τη συνεργασία τους» στον τομέα της ασφάλειας, με τη δημιουργία μιας «υψηλόβαθμης κοινής επιτροπής» που στοχεύει στην «αποτροπή των επιθέσεων» από ιρακινές φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η νέα επιτροπή συντονισμού θα επιτρέψει την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αποτροπή επιθέσεων κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και στρατηγικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, θα συμβάλει στην προστασία του αμερικανικού προσωπικού, των διπλωματικών αποστολών και των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και το γραφείο μέσων ενημέρωσης των ιρακινών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ένοπλες ιρακινές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Τεχεράνη έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, καθώς και κατά Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού. Οι οργανώσεις αυτές έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πληγμάτων που αποδίδονται στην Ουάσινγκτον ή το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ πιέζουν το Ιράκ να διαλύσει φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την αποστολή δολαρίων και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράκ, πιέζοντας για εξάρθρωση φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, μετά από επιθέσεις σε αμερικανικά συμφέροντα, σύμφωνα με αμερικανικές και ιρακινές πηγές.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρακινή οργάνωση καλεί σε ετοιμότητα για πιθανό πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ

Η ιρακινή Κατάεμπ Χεζμπολάχ κάλεσε τα μέλη της να ετοιμαστούν για μακρά σύγκρουση αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν, εν μέσω αμερικανικής στρατιωτικής κινητοποίησης και απειλών λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έστειλε Σιδερένιο Θόλο και προσωπικό στα ΗΑΕ

Το Ισραήλ έστειλε συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος» και προσωπικό στα ΗΑΕ για προστασία από ιρανικές επιθέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή και πληροφορίες πηγής που μίλησε στο Ρόιτερς.
Πιόνια Κίνας και Ταϊβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λάι Τσινγκ-τε ευχαριστεί τις ΗΠΑ για στήριξη στην άμυνα της Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην ενίσχυση της άμυνας της Ταϊβάν, λίγο πριν από τη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας, όπου το ζήτημα της Ταϊβάν αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς.
Γκιτάνας Ναουσέντα πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιθουανία ζητά τα αμερικανικά στρατεύματα να μείνουν στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκίτανας Ναουσέντα, τόνισε πως η χώρα του ελπίζει οι αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν από τη Γερμανία να παραμείνουν στην Ευρώπη και δήλωσε έτοιμος να φιλοξενήσει περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες.