ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καπνός πάνω από το Ισραήλ

Χούθι: Ανάληψη ευθύνης για πρώτη επίθεση κατά Ισραήλ από Υεμένη

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν την πρώτη επίθεσή τους κατά του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, εκτοξεύοντας πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους. Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε την επίθεση και ενεργοποίησε αντιπυραυλικά συστήματα.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσαν την πρώτη τους επίθεση εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από έναν μήνα.

Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος για τις στρατιωτικές υποθέσεις, Γιαχία Σάρια, δήλωσε ότι οι Χούθι στοχοποίησαν με ομοβροντία πυραύλων στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ισραηλινή επικράτεια.

Νωρίτερα, περίπου στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εντόπισαν «την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη εναντίον της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επιχε[ίρησαν] για την αναχαίτιση της απειλής», προτού δοθεί το ελεύθερο στους κατοίκους να εξέλθουν από τα καταφύγια περίπου ένα τέταρτο αργότερα.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα τέλη του 2023 έως τα μέσα του 2025. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι αναλαμβάνουν ευθύνη για επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ριάντ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πυραυλικές και drone επιθέσεις στο Ριάντ, που σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές αναχαιτίστηκαν. Στόχος ήταν το αεροδρόμιο, με προσωρινή διακοπή λειτουργίας, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καμία συζήτηση για στρατιωτική δράση κατά Χούθι προς το παρόν

Το Πακιστάν δήλωσε ότι δεν συζητά στρατιωτική δράση κατά των Χούθι στη βάση της Συμφωνίας της Μέκκας, όμως διαβεβαίωσε πως θα κινηθεί όταν κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του με Τουρκία και Σαουδική Αραβία.