Το Κρεμλίνο διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times (FT), το οποίο ανέφερε ότι η Ρωσία παραδίδει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στο Ιράν, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
«Υπάρχουν πραγματικά πολλά ψέματα στα ΜΜΕ. Και ακόμη και τα πιο σοβαρά μέσα ενημέρωσης δεν ντρέπονται να τα δημοσιεύουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Ρωσία, που διατηρεί μακροχρόνια συμμαχία με το Ιράν, έχει καταγγείλει τα πλήγματα που εξαπολύουν από τα τέλη Φεβρουαρίου το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια «πολιτική» διευθέτηση.
Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράν, πέραν της ανθρωπιστικής υποστήριξης. Ωστόσο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Ρωσία μοιράστηκε πληροφορίες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών με την Τεχεράνη, για να υποστηρίξει τα πλήγματά της στη Μέση Ανατολή.
Σε απάντηση στα μαζικά πλήγματα από ΗΠΑ και Ισραήλ, η Τεχεράνη προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε αρκετές χώρες του Κόλπου. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, έχει αποφύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Διάψευση δημοσιευμάτων για την Ουκρανία
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε επίσης άρθρο γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιθυμεί πλέον ειρήνη στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς ψευδές».
«Είναι μια παντελώς ψευδής επινόηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος προς μια διευθέτηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όπως το εδαφικό.
Σύμφωνα με το άρθρο του Ρώσου δημοσιογράφου Μιχαήλ Ζιγκάρ στους NYT, η ρωσική οικονομία είχε παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης στις αρχές του έτους, γεγονός που ώθησε τον Πούτιν να εξετάσει σοβαρότερα το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ιράν φέρεται να άλλαξε τη δυναμική, ενισχύοντας τις τιμές του πετρελαίου και μειώνοντας την πίεση στη Μόσχα.
Επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας και ενεργειακές εξελίξεις
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με ουκρανική αντιπροσωπεία στη Φλόριντα. Οι τελευταίες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου, Κίριλ Ντμίτριεφ, ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις με drones σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, κατηγορώντας το Κίεβο ότι επιχειρεί να επιδεινώσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ο Ντμίτριεφ σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν «θετικό και εποικοδομητικό» ρόλο στην απόφαση της ΕΕ να μην κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας με την παραχώρηση ολόκληρης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονμπάς από το Κίεβο.
«Το σχόλιο του Ζελένσκι δεν μπορεί παρά να μας κάνει ευτυχείς», κατέληξε ο Ντμίτριεφ.