ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
Φώτο: Shutterstock

Μπλόκο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας στα Στενά του Ορμούζ

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ποντοπόρο ναυτιλία και έχει περιορίσει δραστικά τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου, απειλώντας τον πλανήτη με νέα ενεργειακή κρίση.

Τα Στενά του Ορμούζ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας, καθώς η δραστική μείωση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή απειλεί να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια αγορά ενέργειας

Πρόκειται για έναν από τους πιο κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο, από τον οποίο περνά περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και σημαντικό μέρος των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σχεδόν «παγωμένη» η ναυσιπλοΐα, σε κρίσιμο σημείο οι ενεργειακες ροές

H κίνηση στα Στενά παραμένει σχεδόν παγωμένη εβδομάδες μετά την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων κατά του Ιράν

Η Τεχεράνη δεν έχει επιβάλει μια τυπική, επίσημη ναυτική απαγόρευση, όμως στην πράξη έχει καταφέρει να περιορίσει τη διέλευση, επιτρέποντας μόνο επιλεγμένα πλοία και δημιουργώντας συνθήκες που αποθαρρύνουν τους περισσότερους πλοιοκτήτες από το να αναλάβουν το ρίσκο.

Η σημασία του περάσματος είναι τεράστια. Τα Στενά συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό και αποτελούν βασική έξοδο για τις ενεργειακές εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Κατάρ, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του ίδιου του Ιράν. 

Για την αγορά LNG είναι ακόμη πιο κρίσιμα, καθώς από εκεί διέρχεται μεγάλο μέρος των φορτίων του Κατάρ προς την Ασία και την Ευρώπη.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το Ιράν έχει καταφέρει να κρατά ανοικτή τη δίοδο κυρίως για δικές του εξαγωγές, ενώ οι ροές από άλλες χώρες του Κόλπου έχουν καταρρεύσει. 

Ασφάλιστρα, απειλές και GPS παρεμβολές παραλύουν τη ναυσιπλοΐα

Στο ίδιο πλαίσιο, το NPR περιγράφει την κατάσταση ως μια «ασφαλιστικά καθοδηγούμενη διακοπή», αφού δεν χρειάστηκε μια κλασική ναυτική αναμέτρηση για να στεγνώσει η κίνηση: οι επιθέσεις και οι απειλές ήταν αρκετές ώστε ασφαλιστικές εταιρείες και ναυτιλιακές να θεωρήσουν τη διέλευση υπερβολικά επικίνδυνη.

Η αβεβαιότητα εντείνεται και από το γεγονός ότι η ναυσιπλοΐα στην περιοχή έχει επηρεαστεί από παρεμβολές στα σήματα GPS, ενώ έχουν καταγραφεί επιθέσεις ή απειλές κατά πλοίων.

Το BBC σημειώνει ότι, ακόμη και χωρίς έναν απόλυτο φυσικό αποκλεισμό, η απειλή για δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία αρκεί για να ανασταλεί ουσιαστικά η διέλευση, καθώς το κόστος ασφάλισης εκτοξεύεται και ο κίνδυνος για πληρώματα και φορτία γίνεται αποτρεπτικός.

Άμεσο αποτύπωμα στις τιμές ενέργειας, χωρίς επαρκείς εναλλακτικές

Οι επιπτώσεις στην ενέργεια είναι ήδη ορατές. Oι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν απότομα, καθώς περιορίστηκαν οι διελεύσεις από τα Στενά, δέχθηκαν πλήγματα ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και οι αποθηκευτικοί χώροι σε χώρες του Κόλπου άρχισαν να γεμίζουν. 

Ο Guardian επισημαίνει ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές μέσω αγωγών, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των εξαγωγών της περιοχής.

Περιορισμένες οι εναλλακτικές, στο τραπέζι και στρατιωτικές συνοδείες

Στο ίδιο πλαίσιο, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να παρακάμψουν τα Στενά μέσω αγωγών προς άλλα λιμάνια, όμως η δυνατότητα αυτή είναι περιορισμένη.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Μπαχρέιν δεν διαθέτουν ουσιαστική εναλλακτική θαλάσσια οδό, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη γεωοικονομική βαρύτητα της κρίσης.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει συνοδείες πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό, στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπορική ναυσιπλοΐα. 

Ανοικτά στα χαρτιά, αλλά όχι ασφαλή για ναυσιπλοΐα

Ωστόσο, σύμφωνα με το Financial Times, αρκετοί αναλυτές και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια τέτοια λύση θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη χωρίς κατάπαυση του πυρός, καθώς το στενό πλάτος του περάσματος καθιστά τα κονβόι ευάλωτα.

«Μέχρι να εξουδετερωθούν οι ασύμμετρες δυνατότητες του Ιράν, δεν θα θέλουμε να περάσουμε από εκεί ούτε εμπορικά ούτε συνοδευτικά πλοία», δήλωσε στο Bloomberg ο Bob McNally της Rapidan Energy Group, αποτυπώνοντας τη δυσκολία της κατάστασης.

 Από την πλευρά της, η συζήτηση στη διεθνή κοινότητα δεν αφορά πλέον μόνο το αν τα Στενά είναι τυπικά ανοικτά ή κλειστά, αλλά αν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή για κανονική εμπορική χρήση

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διασφαλίζει ασφαλή διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ με νέο καθεστώς

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα δήλωσε ότι το Ιράν εγγυάται την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τα στενά του Ορμούζ με βάση νέο νομικό πλαίσιο και πως οι επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ απέτυχαν να φέρουν αλλαγή καθεστώτος.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αποτροπή διέλευσης δύο τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκοψαν δύο δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ λόγω «μη εξουσιοδοτημένου διάπλου» και τα ανάγκασαν να αλλάξουν πορεία, εν μέσω αμερικανικού θαλάσσιου αποκλεισμού.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ λόγω της αμερικανικής απαγόρευσης σε ιρανικά πλοία

Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε πως τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά από το Σάββατο το απόγευμα, έως ότου οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό κατά των ιρανικών πλοίων.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση στην τιμή του πετρελαίου λόγω προσδοκιών για συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

Πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, λόγω ελπίδων για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά από δηλώσεις του Τραμπ περί τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ιράν. Μπρεντ στα 98,51 δολ., WTI στα 97,11 δολάρια το βαρέλι.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Tραμπ: Ξεκίνησε ο αποκλεισμός, το Ιράν επιδιώκει συμφωνία άμεσα

Ο Τραμπ δήλωσε πως «ο αποκλεισμός ξεκίνησε» για το Στενό του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά τόνισε πως δεν θα δεχθεί συμφωνία που επιτρέπει στην Τεχεράνη την απόκτηση πυρηνικών όπλων.