ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι

Ιράν: Επιβεβαίωσε εκτόξευση 2 πυραύλων σε βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία

Το Ιράν εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά της αμερικανοβρετανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία, δείχνοντας ότι οι πύραυλοί του έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές απ’ όσο θεωρούσαν οι αντίπαλοί του, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.

Το Ιράν εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της αμερικανοβρετανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία, νησί του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr. Η ενέργεια αυτή, όπως ανέφερε το πρακτορείο, «αποτελεί σημαντικό βήμα (…) το οποίο αποδεικνύει ότι το βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόταν προηγουμένως ο εχθρός».

Η Wall Street Journal είχε επισημάνει νωρίτερα ότι το Ιράν εκτόξευσε δύο μέσου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία. Κανένας από τους δύο πυραύλους δεν έπληξε τον στόχο, ο οποίος απέχει περίπου 4.000 χιλιόμετρα από το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, ένας από τους πυραύλους παρουσίασε δυσλειτουργία εν πτήσει, ενώ ένας αμερικανικός πύραυλος αναχαίτισε τον δεύτερο. Το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε αίτημα του AFP για σχολιασμό.

Η στρατηγική σημασία της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία

Η Ντιέγκο Γκαρσία βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Τσάγκος, βρετανικό έδαφος, και αποτελεί μία από τις δύο βάσεις που η Βρετανία έχει επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν για «συγκεκριμένες αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν». Η βάση θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς εκεί σταθμεύουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια, βομβαρδιστικά και αντιτορπιλικά.

Η Βρετανία υπέγραψε το 2025 συμφωνία για την επιστροφή του αρχιπελάγους Τσάγκος στον Μαυρίκιο, διατηρώντας ωστόσο τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία μέσω μίσθωσης διάρκειας 99 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κουβέιτ δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από το Ιράν

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι δέχονται επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν, μετά από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις ΗΠΑ, ενώ αντιαεροπορικά συστήματα επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή πτώση στο πετρέλαιο, με Κίνα έτοιμη να στηρίξει ναυτιλία Μ. Ανατολής

Λιγοστή πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου παρά τις εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε τη στήριξη της Κίνας για ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε 0,36% στα 94,31 δολ./βαρέλι.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αντίποινα κατά βάσεων ΗΠΑ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή ως αντίποινα σε νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και drones, ενώ οι ΗΠΑ χτύπησαν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη: Πυραυλική επίθεση Φρουρών κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν πλήγματα κατά ιρανικών στρατιωτικών υποδομών, στοχεύοντας εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ, ναυτικούς πόρους και επικοινωνιακά συστήματα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ για αντίποινα

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν για τις επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στα Στενά του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι αυστηρή τιμωρία περιμένει τους υπαίτιους. Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρότερα αντίποινα.