ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Ιράν: Δεν υπάρχει πλεόνασμα πετρελαίου για εξαγωγή, δηλώνει το Υπουργείο

Το Ιράν τόνισε πως δεν έχει πλεόνασμα πετρελαίου για τις διεθνείς αγορές, διαψεύδοντας υπονοούμενα των ΗΠΑ για χαλάρωση κυρώσεων και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις τους ως προσπάθεια δημιουργίας ελπίδων στους αγοραστές.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα πλεόνασμα πετρελαίου προς διάθεση στις διεθνείς αγορές, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business ότι «τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαμε να άρουμε τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο που βρίσκεται ήδη μέσα σε πλοία στη θάλασσα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου περιορισμένων ποσοτήτων στην αγορά.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν, Σαμάν Γοντοσί, ανέφερε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι «επί του παρόντος, το Ιράν εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει πλέον πλεόνασμα αργού, στη θάλασσα ή για τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου «στοχεύουν μόνο να δώσουν μια ελπίδα στους αγοραστές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η βενζίνη ξεπέρασε τα 4 δολάρια λόγω νέων εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ξανά τα 4 δολάρια το γαλόνι λόγω των εντάσεων με το Ιράν και της διατάραξης στο Στενό του Ορμούζ. Η μέση τιμή αυξήθηκε πάνω από 30% από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAA.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος τιμής πετρελαίου μετά τα σχέδια αποκλεισμού στον Ορμούζ

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη άνοδο μετά την επαναφορά του ναυτικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια και τα νέα τέλη των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, με το Μπρεντ να φτάνει στα 83,30 δολάρια, αύξηση 9,59%.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος τιμών πετρελαίου λόγω εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν και κλεισίματος του Ορμούζ

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν μετά τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράν και το κλείσιμο του στενού του Ορμούζ από την Τεχεράνη, με το Brent να αυξάνεται κατά 3,75% και το WTI κατά 3,65%, σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αποδέσμευση 6 δισ. δολ. κεφαλαίων στο Κατάρ μετά από συμφωνία με ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ για άρση κυρώσεων, 6 από τα 12 δισεκ. δολάρια που ήταν «παγωμένα» στο Κατάρ θα επιστραφούν στο Ιράν. Τεχνικές ομάδες των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα στην Ντόχα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παράταση άρσης κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο έως 21 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν έως τις 21 Αυγούστου τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, επιτρέποντας σχετικές συναλλαγές. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της τιμής πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται στα 77,80 δολάρια το βαρέλι.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη θα πουλά πετρέλαιο άμεσα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλάει άμεσα πετρέλαιο μετά από νέα συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρεί συγκεκριμένους όρους. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν μετά τη σχετική ανακοίνωση.