ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Καπνός πάνω από Βηρυτό

Η ΕΕ ζητά διακοπή πληγμάτων σε υποδομές ενέργειας και ύδρευσης στη Μ. Ανατολή

Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν σε άμεση αποκλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, προστασία αμάχων και καίριων υποδομών και μορατόριουμ σε πλήγματα ενέργειας και ύδρευσης, ανησυχώντας για τις παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ζητώντας μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών ζωτικής σημασίας. Η παρέμβαση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για «αποκλιμάκωση και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών, και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη».

«Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων ενέργειας και ύδρευσης», υπογραμμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, επισημαίνοντας την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αστάθεια στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα δεχτεί σκληρά πλήγματα τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τα πλήγματα κατά του Ιράν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, απειλώντας το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν ότι ελέγχουν το στενό του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διαφωνούν για τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, καθώς οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι το ελέγχουν με εταίρους, ενώ οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο και ότι το στενό είναι «κλειστό».
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ρεκόρ επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, με παρενοχλήσεις και επιθέσεις μέσω drones, σύμφωνα με το JMIC και πηγές ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μέλη «τρομοκρατικής οργάνωσης» νεκρά στο Ζαχεντάν, λέει το Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης σκότωσαν έξι μέλη «τρομοκρατικής» οργάνωσης στη Ζαχεντάν του Ιράν. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκρηκτικά, ενώ δεν διευκρινίστηκε η ταυτότητα των θυμάτων ή λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Χαμενεΐ

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή μετά τα «οδυνηρά πλήγματα» που δέχθηκαν στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.