ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Καπνός πάνω από Βηρυτό

Η ΕΕ ζητά διακοπή πληγμάτων σε υποδομές ενέργειας και ύδρευσης στη Μ. Ανατολή

Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν σε άμεση αποκλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, προστασία αμάχων και καίριων υποδομών και μορατόριουμ σε πλήγματα ενέργειας και ύδρευσης, ανησυχώντας για τις παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ζητώντας μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών ζωτικής σημασίας. Η παρέμβαση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για «αποκλιμάκωση και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών, και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη».

«Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων ενέργειας και ύδρευσης», υπογραμμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, επισημαίνοντας την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αστάθεια στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα δεχτεί σκληρά πλήγματα τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τα πλήγματα κατά του Ιράν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, απειλώντας το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με επίθεση, οι ΗΠΑ απορρίπτουν νέα κατάπαυση πυρός

Η Τεχεράνη εξετάζει πλήρη επίθεση λόγω αδιεξόδου στις διπλωματικές συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τη δράση τους στον Περσικό Κόλπο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Τα ΗΑΕ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν σε δύο πλοία στον Ορμούζ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν έντονα την επίθεση του Ιράν σε δύο πλοία που σχετίζονται με την ADNOC, ενώ διέσχιζαν το στενό του Ορμούζ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ και το πρακτορείο WAM.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός είναι «ένα τείχος από ατσάλι», τονίζοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: 11 τραυματίες από επιθέσεις της Ανσαραλά στη Υεμένη

Έντεκα άμαχοι τραυματίστηκαν στη νότια Σαουδική Αραβία από επιθέσεις που αποδίδονται στους Χούθι, σύμφωνα με τη συμμαχία υπό το Ριάντ. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα 4χρονο παιδί με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.