ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
φώτο: Η Ντόχα του Κατάρ.credit: Shutterstock.

Κατάρ: Απορρίπτει τους ιρανικούς ισχυρισμούς για τις επιθέσεις στο LNG

Το Κατάρ απέρριψε τους ιρανικούς ισχυρισμούς ότι οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στόχευαν αμερικανικά συμφέροντα, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το Κατάρ απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ιράν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του εμιράτου στόχευαν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο αλ Θάνι, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι θα έχει «μεγάλες επιπτώσεις» στον παγκόσμιο ενεργειακό ανεφοδιασμό. Όπως τόνισε, «τέτοιου είδους επιθέσεις δεν αποφέρουν κανένα άμεσο όφελος σε καμία χώρα», προκαλώντας ζημία και άμεσες συνέπειες στους πληθυσμούς. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Ρας Λαφάν.

Ο Καταρινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επίμονοι ιρανικοί ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους οι επιθέσεις στοχεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα (...) δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί», υπογραμμίζοντας πως η επίθεση στο Ρας Λαφάν «το αποδεικνύει με σαφήνεια».

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία απευθύνει προς την Τεχεράνη μια «φιλική συμβουλή» να μην επεκτείνει στη Μέση Ανατολή τον πόλεμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τόνισε ότι οι επιθέσεις σε χώρες της περιοχής είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποτελεί τον βασικό αυτουργό του πολέμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το Ιράν φέρει την «ιστορική ευθύνη» να μην επιτεθεί σε κράτη της περιοχής. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, επιδιώκοντας να κατανοήσει τις θέσεις τους και να συμβάλει στις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαταστάθηκε η παροχή φυσικού αερίου στην Τεχεράνη μετά από επίθεση

Αποκαταστάθηκε η παροχή φυσικού αερίου στην Τεχεράνη, μετά τη διακοπή λόγω πλήγματος σε εγκατάσταση κοντά στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως το περιστατικό αποδίδεται σε «επίθεση αμερικανοσιωνιστών».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο Ζελένσκι-Ερντογάν η ασφάλεια και τα ενεργειακά έργα

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα βήματα συνεργασίας για την ασφάλεια, με ομάδες εργασίας να οριστικοποιούν λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση σε τεχνογνωσία και κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Πύραυλος έπληξε εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Κατάρ, λέει η ιρανική TV

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, νέα πυραυλική επίθεση έπληξε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ στη Ρας Λαφάν, προκαλώντας φωτιά και ζημιές. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι προηγήθηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκατάσταση ΥΦΑ στο Κατάρ από πυραυλικά πλήγματα του Ιράν

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές στη βασική εγκατάσταση LNG στην πόλη Ρας Λαφάν. Το Ιράν είχε απειλήσει με επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές χωρών του Κόλπου, ως αντίποινα σε αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο ινδικά τάνκερ να διασχίσουν το Στενό Χορμούζ

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο ινδικά δεξαμενόπλοια LPG να περάσουν το Στενό του Χορμούζ, σε μια κίνηση που ίσως μειώσει την κρίση υγραερίου. Παράλληλα, σαουδαραβικό πετρέλαιο σε τάνκερ αναμένεται στην Ινδία το Σάββατο.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Qatar Energy διακόπτει την παραγωγή LNG λόγω ιρανικών επιθέσεων

Η Qatar Energy σταματά την παραγωγή LNG λόγω ιρανικών επιθέσεων σε βασικές εγκαταστάσεις της. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε προληπτικό κλείσιμο μονάδων πετρελαίου και αερίου για τρίτη συνεχή μέρα.