ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου υπό συννεφιασμένο ουρανό. Ιδανικό για ενεργειακά ρεπορτάζ.

Οι ενεργειακές υποδομές που έχουν πληγεί στον πόλεμο Ιράν - Ισραήλ

Από το Κατάρ και το Ιράν έως τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, κρίσιμες ενεργειακές υποδομές έχουν δεχθεί πλήγματα, εντείνοντας την ανησυχία για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, που βρίσκεται στο Κατάρ, υπέστη σοβαρές ζημιές από τις ιρανικές επιθέσεις, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές που έχουν γίνει στόχος από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Σαουδική Αραβία: Διυλιστήριο Samref στο Γιανμπού

Το διυλιστήριο Samref, που βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη του στρατηγικού λιμανιού Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, επλήγη από drones, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών γειτονικών χωρών του Κόλπου.

«Drone συνετρίβη στο σαουδαραβικό διυλιστήριο του Samref που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη του Γιανμπού, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο είχε ανακοινώσει μέσω της πλατφόρμας Χ ότι αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος που κατευθυνόταν προς το Γιανμπού, το οποίο αποτελεί σημαντικό λιμάνι εξαγωγής σαουδαραβικού αργού μετά το κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ.

 Το διυλιστήριο Samref ανήκει στην Aramco και στη Mobil Yanbu Refining Company Inc., θυγατρική της ExxonMobil, με δυναμικότητα άνω των 400.000 βαρελιών ημερησίως.

Κατάρ: Ras Laffan

Το Ras Laffan, στο βόρειο Κατάρ, αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η ενεργειακή μονάδα έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου.

Η κρατική QatarEnergy ανακοίνωσε «σημαντικές ζημιές» έπειτα από κύματα διαδοχικών επιθέσεων που προκάλεσαν «μεγάλες πυρκαγιές», οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Η μονάδα είχε γίνει στόχος επιθέσεων και την προηγουμένη ημέρα.

Ιράν: South Pars

Οι ιρανικές επιθέσεις κατά του Ras Laffan αποτελούν απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της υπεράκτιας ιρανικής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου South Pars, από όπου προέρχεται το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν γνώριζαν τίποτε» για την ισραηλινή επίθεση και απείλησε να καταστρέψει το σύνολο των εγκαταστάσεων, αν το Ιράν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Κατάρ.

Το κοίτασμα αυτό εκμεταλλεύεται, συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του με την ονομασία North Dome (ή North Field), το Κατάρ. Σύμφωνα με την QatarEnergy, το North Field περιέχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το Κατάρ έχει συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για το LNG με εταιρείες όπως η Total, η Shell, η Petronet, η Sinopec και η Eni.

Ιράν: Νήσος Χαργκ

Η νήσος Χαργκ, που λειτουργεί ως τερματικός σταθμός για την εξαγωγή του 90% του ιρανικού πετρελαίου, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές. Το Σάββατο έγινε στόχος αμερικανικών επιθέσεων, ωστόσο οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά και δεν υπήρξαν θύματα.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να καταστρέψει το νησί αν συνεχιστεί το μπλοκάρισμα του Στενού του Χορμούζ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ruwais

Το διυλιστήριο Ruwais στο Αμπού Ντάμπι, το μεγαλύτερο στον κόσμο σύμφωνα με την Adnoc, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του την περασμένη εβδομάδα για προληπτικούς λόγους, μετά από επίθεση drone στην περιοχή. Πηγή ανέφερε ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν επλήγη το ίδιο το διυλιστήριο, ενώ η Adnoc δεν προέβη σε σχετική ανακοίνωση.

Σαουδική Αραβία: Ras Tanura

Η χερσόνησος Ρας Τανούρα στον Κόλπο φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής, με δυναμικότητα 550.000 βαρελιών ημερησίως, αποτελώντας βασικό πυλώνα του ενεργειακού τομέα της Σαουδικής Αραβίας.

Το διυλιστήριο έχει γίνει κατ' επανάληψη στόχος επιθέσεων. Κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ιρανικό drone προκάλεσε πυρκαγιά και μερική διακοπή της λειτουργίας του. Έκτοτε, η λειτουργία του έχει αποκατασταθεί πλήρως, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Qatar Energy διακόπτει την παραγωγή LNG λόγω ιρανικών επιθέσεων

Η Qatar Energy σταματά την παραγωγή LNG λόγω ιρανικών επιθέσεων σε βασικές εγκαταστάσεις της. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε προληπτικό κλείσιμο μονάδων πετρελαίου και αερίου για τρίτη συνεχή μέρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Συνεχίζονται οι συνομιλίες Πακιστάν, Ιράν, ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ, Ιράν και Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με βασική διαφωνία το θέμα των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με πηγές του Ιράν και του Λευκού Οίκου.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επαφές Τεχεράνης-Λιβάνου για διατήρηση της εκεχειρίας παντού

Το Ιράν συντονίζεται με τον Λίβανο για τήρηση της εκεχειρίας, δήλωσε το ΥΠΕΞ, τη στιγμή που Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν στο Πακιστάν. Η Χεζμπολάχ στηρίζει το διάλογο αυτό, θεωρώντας τον ορθή προσέγγιση.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, δήλωσε πως το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, ζητώντας αποζημιώσεις και νέα τακτική στα Στενά του Ορμούζ.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η κατάπαυση πυρός με Ιράν δεν σημαίνει τέλος πολέμου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οι ΗΠΑ συντόνισαν με το Ισραήλ τη συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης πυρός με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου και πως το Ισραήλ παραμένει έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.