ΓΔ: 2081.04 -2.29% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:35
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
Φώτο: Shutterstock

Πρώτη έγκριση στην ευρωβουλή για τη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε το πρώτο θετικό σήμα από την αρμόδια επιτροπή της ευρωβουλής και πλέον περνά στο επόμενο στάδιο, με τελικό σταθμό την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ, που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι και παρέμενε σε εκκρεμότητα επί μήνες, έλαβε σήμερα την πρώτη θετική ένδειξη από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενέκρινε την εφαρμογή της.

Η επιτροπή ενέκρινε την κατάργηση των τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην ΕΕ, όπως είχαν δεσμευθεί οι Βρυξέλλες στη συμφωνία, ενσωματώνοντας παράλληλα δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να μειώσουν στο 15% τους δασμούς στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, έναντι του 30% που είχε απειλήσει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου συνόδευσε την εφαρμογή της συμφωνίας με ρήτρες διασφάλισης, που επιτρέπουν να περιοριστεί σε δύο χρόνια η πλήρης κατάργηση των ευρωπαϊκών δασμών ή να καθυστερήσει, αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η συμφωνία, που υπεγράφη στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το σύνολο των ευρωβουλευτών σε ψηφοφορία της Ολομέλειας, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η θετική αυτή εξέλιξη (29 ψήφοι υπέρ, 9 κατά και μία αποχή) δείχνει ότι η συμφωνία του Τέρνμπερι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από μια περίοδο έντονων αντιδράσεων και πολιτικών εντάσεων.

Από την αμφισβήτηση στη σταδιακή αποδοχή

Μετά την υπογραφή της, η συμφωνία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Ευρωκοινοβούλιο, με αρκετούς βουλευτές και ηγέτες να κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, η σταδιακή εφαρμογή των δεσμεύσεων από τις ΗΠΑ, και κυρίως η μείωση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη βελτίωση του κλίματος στις Βρυξέλλες.

Νέα εμπόδια και νομικές αβεβαιότητες

Η διαδικασία έγκρισης καθυστέρησε εκ νέου στις αρχές του έτους, όταν οι βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ στη Γροιλανδία προκάλεσαν αναστολή των εργασιών της επιτροπής τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο η ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της πλειονότητας των δασμών που είχε επιβάλει ο ίδιος, δημιούργησε νέα εμπόδια.

Οι ευρωβουλευτές ανέστειλαν τη διαδικασία αναμένοντας «διευκρινίσεις» από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΗΠΑ έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τη συμφωνία, παρά τις νομικές αβεβαιότητες.

Παρά ταύτα, η Ουάσινγκτον προκάλεσε εκ νέου ανησυχία, ανακοινώνοντας πρόσφατα σειρά ερευνών για το εμπόριο με στόχο την ΕΕ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή νέων, αυξημένων δασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ καλεί σε διαβούλευση για ευκολότερη κινητικότητα εργαζομένων

Το ΕΒΕΑ καλεί τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν στη διαβούλευση της Ε.Ε. «Skills Portability», που στοχεύει στη διευκόλυνση κινητικότητας εργαζομένων και την υποστήριξη της ενιαίας αγοράς.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας Mercosur από την ΕΕ

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα εφαρμόσει προσωρινά τη Συμφωνία Mercosur, παρά την αναστολή της απόφασης από το Ευρωκοινοβούλιο. Για οριστική ισχύ απαιτείται επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Πρόταση για 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με νέα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο ενέργεια, τράπεζες και εμπόριο. Προβλέπονται νέοι περιορισμοί εξαγωγών, κυρώσεις σε 20 τράπεζες και επιπλέον πλοία του «σκιώδους στόλου», ενώ η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μόνο υπό πίεση» θα υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προτεραιότητα ο διάλογος με ΗΠΑ, στόχος η αποφυγή δασμών

Η ΕΕ δίνει έμφαση στο διάλογο και την αποκλιμάκωση απέναντι στις απειλές δασμών του Τραμπ, με έκτακτη συνάντηση ηγετών την Πέμπτη. Στόχος η αποφυγή εμπορικής σύγκρουσης που θα πλήξει καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Προόδους στον διάλογο με Κομισιόν για τη συμφωνία Mercosur

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε πως η έγκριση της συμφωνίας με τη Mercosur συνοδεύτηκε από διασφαλίσεις για τους αγρότες, αποζημιώσεις, ενίσχυση ελέγχων και δέσμευση της Κομισιόν για χρηματοδότηση στη γεωργία.