ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Ιράν: Το Χορμούζ δεν θα επιστρέψει στην προπολεμική του κατάσταση

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποιεί πως τα Στενά του Χορμούζ δεν θα επανέλθουν στην προπολεμική τους λειτουργία, με ελάχιστα πλοία να τα διαπλέουν πλέον, επηρεάζοντας παγκόσμια το πετρέλαιο και το LNG.

Τα Στενά του Χορμούζ, ένα από τα πιο κρίσιμα περάσματα για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, παραμένουν κλειστά από το Ιράν, σε αντίποινα για τα ισραηλοαμερικανικά πλήγματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, η λειτουργία τους δεν πρόκειται να επιστρέψει στην προπολεμική κατάσταση.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των πλοίων που διέπλεαν έως πρόσφατα τα Στενά καταφέρνει σήμερα να περάσει. Υπό κανονικές συνθήκες, από το Χορμούζ διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου και σχεδόν το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Η κατάσταση στα Στενά του Χορμούζ δεν θα επιστρέψει στο προπολεμικό καθεστώς», προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερα δεξαμενόπλοια καταστράφηκαν από νάρκες στο Ορμούζ, λέει το Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως τέσσερα τάνκερ καταστράφηκαν από νάρκες στο στενό του Ορμούζ, καθώς παραβίασαν τις ιρανικές οδηγίες, ενώ άλλα δύο ακινητοποιήθηκαν. Επίσης, καταρρίφθηκε drone στην ίδια περιοχή.
Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πετρελαιοφόρο πήρε φωτιά στο Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκες

Πετρελαιοφόρο πήρε φωτιά αφού προσέκρουσε σε νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης και εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη, προκαλώντας το ατύχημα.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Πεζεσκιάν αποδίδει στις ΗΠΑ την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας, παρά τα εμπόδια.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Πετρελαιοφόρο εξερράγη και τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πρόσκρουση σε νάρκη στα νότια Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.