ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
Δεξαμενόπλοιο σε βιομηχανικό λιμάνι, σχετικό με το ζήτημα ενέργειας και τον Ορμούζ.

ΗΠΑ: Προσωρινός ο αποκλεισμός του Χορμούζ, λέει ο υπ. Ενέργειας

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Κρίς Ράιτ χαρακτήρισε τον αποκλεισμό του Στενού του Χορμούζ «προσωρινή ταλαιπωρία» και εκτίμησε ότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν θα τελειώσει εντός εβδομάδων, επισημαίνοντας τη σημασία του.

Ο αποκλεισμός του Στενού του Χορμούζ αποτελεί μια «προσωρινή ταλαιπωρία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ο Ράιτ, μιλώντας στην εκπομπή "This Week" του ABC News, επισήμανε πως «είναι αλήθεια πως διανύουμε αυτήν την περίοδο βραχυπρόθεσμης αναστάτωσης, όμως καλύτερα να γινόταν αυτό τώρα παρά να έχουμε ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα». Με τη δήλωση αυτή δικαιολόγησε την έναρξη του πολέμου εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στο θέμα του αποκλεισμού του Στενού του Χορμούζ, από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων, ο Ράιτ τόνισε πως πρόκειται για «μια προσωρινή ταλαιπωρία προκειμένου να επιτευχθεί μία πολύ καλύτερη κατάσταση στην οποία η Μέση Ανατολή δεν θα μπορεί πλέον να κρατείται όμηρος από ένα κράτος-παρία, το Ιράν».

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες» και πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τότε, όμως ο πόλεμος θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες και εμείς θα δούμε μία ανάκαμψη της προσφοράς (υδρογονανθράκων) και κατόπιν μια πτώση των τιμών».

Τέλος, ο Κρις Ράιτ επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι υποτίμησε στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της τους κινδύνους που συνεπάγεται το ενδεχόμενο κλεισίματος του Στενού του Χορμούζ από το Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ θα πιέσουν για μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου

Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου συμφώνησαν να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα, με πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών σε χώρες που συναλλάσσονται μαζί της, σύμφωνα με πηγές του Axios.
Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Βομβαρδισμός στο πετροχημικό συγκρότημα South Pars στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν το ιρανικό πετροχημικό συγκρότημα South Pars στην Ασαλούγιε, με το πρακτορείο Fars να αναφέρει εκρήξεις στην περιοχή.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά το σχέδιο ΗΠΑ-Ιράν για κατάπαυση πυρός

Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εξελίξεις στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν και ανησυχούν για τη ναυσιπλοΐα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σχέδιο άμεσης εκεχειρίας και άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ.