ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατά την άφιξή του σε διπλωματική συνάντηση.

Φιντάν: Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει μέρος του πολέμου στο Ιράν

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να μείνει εκτός του πολέμου στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας διαύλους με όλες τις πλευρές.

Η Τουρκία επιδιώκει να παραμείνει εκτός της πολεμικής σύγκρουσης που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και χώρες της περιοχής, εκτιμώντας ότι το Ιράν παραμένει ανοιχτό σε παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές παρά την ένταση.

«Από την έναρξη του πολέμου συζητάμε ειλικρινά με όλους. Αλλά αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι διαφορετικές, επειδή οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε περισσότερο στην περιοχή βρίσκονται τώρα υπό πυρά, υπό επίθεση. [...] Γι' αυτό μιλάμε με τους Ευρωπαίους, μιλάμε με τους Αμερικανούς και με ορισμένες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν, αλλά ότι το Ιράν είναι ανοιχτό σε παράλληλες συνομιλίες.

Ο Φιντάν αναγνώρισε πως «οι συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα» τη διπλωματία αυτή τη στιγμή, αν και ο ίδιος προσπαθεί να πείσει την Τεχεράνη να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Το Ιράν νιώθει προδομένο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, εκτιμώντας πως η Τεχεράνη θεωρεί ότι δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις. «Η αίσθησή μου είναι ότι αισθάνονται προδομένοι [...] Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για τελική έκβαση», τόνισε, αναφερόμενος και στον ρόλο του προέδρου Τραμπ στον καθορισμό στρατιωτικών στόχων.

Αμυντική στάση της Άγκυρας

Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία, παρά τις στρατιωτικές της δυνατότητες, δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη σύγκρουση. «Η στάση μας αυτή τη στιγμή είναι αμυντική. Οι μονάδες του ΝΑΤΟ είναι πολύ αποτελεσματικές στην αναχαίτιση πυραύλων. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να μην μπούμε σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να απαντήσει στρατιωτικά στο Ιράν, επισημαίνοντας πως τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ λειτούργησαν αποτελεσματικά. «Θέλουμε να μείνουμε εκτός αυτού του πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η βάση του Ιντζιρλίκ και η περιφερειακή διπλωματία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στη νότια Τουρκία χρησιμοποιείται από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση της Άγκυρας για διάλογο μεταξύ των περιφερειακών χωρών και του Ιράν πέρα από το πυρηνικό ζήτημα. «Οι Αμερικανοί και οι Ιρανοί μπορούν να συζητήσουν πλήρως το πυρηνικό ζήτημα και εμείς, ως χώρες της περιοχής, μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Κριτική στο Ισραήλ

Ο Φιντάν άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική του Ισραήλ, κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία ότι επιδιώκει την κλιμάκωση. «Αν κοιτάξετε τους Ισραηλινούς, επιδιώκουν το χειρότερο δυνατό σενάριο [...] Θέλουν να δουν το Ιράν να εξαφανίζεται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ηγεσία και Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν

Αναφορικά με την κατάσταση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο Φιντάν δήλωσε ότι οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, σημειώνοντας πως «είναι ζωντανός και λειτουργεί κανονικά», παρά έναν πιθανό τραυματισμό.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση του πολέμου λόγω του κενού εξουσίας στη χώρα. «Η κατάσταση της υγείας του νέου ηγέτη δημιούργησε ένα κενό, το οποίο καλύφθηκε από την ανώτατη διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι διαθέτουν αυτόνομα κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επαφές Φιντάν με ΗΠΑ και Ιράν για τον πόλεμο στη Γάζα

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ βρέθηκαν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Φιντάν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό ομόλογό του.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Επιβεβαίωση απόκρουσης ιρανικού πυραύλου προς Τουρκία

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως αναχαίτισε για τέταρτη φορά ιρανικό πύραυλο προς την Τουρκία. Η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της. Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε την επιτυχία της αναχαίτισης εντός του εναέριου χώρου.
Γιασάρ Γκιουλέρ επίσημος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Διαβεβαιώσεις Γκιουλέρ για πλήρη ετοιμότητα και προστασία της χώρας

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ διαβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμη για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τα μέτρα ασφαλείας και τον αποτρεπτικό ρόλο της χώρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ζητά τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή από το Ιράν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιράν τόνισαν την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να προειδοποιεί για αύξηση εντάσεων και τον Ιρανό να καταγγέλλει τις αμερικανικές απειλές ως εγκλήματα πολέμου.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άρνηση Τεχεράνης για εκεχειρία, επιμένει σε πλήρη λήξη πολέμου

Η Τεχεράνη απορρίπτει πρόταση εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οριστικού τέλους του πολέμου και θέτει δέκα όρους, όπως παύση συγκρούσεων, ασφαλή διέλευση στα Στενά Χορμούζ, άρση κυρώσεων και ανοικοδόμηση.