ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία στο Ιράν
Φωτογραφία Shutterstock

Επαναπατρίζονται οι σοροί των 84 Ιρανών ναυτών μετά το ναυάγιο στη Σρι Λάνκα

Οι σοροί των 84 Ιρανών ναυτών που έχασαν τη ζωή τους μετά τον τορπιλισμό της φρεγάτας τους ανοιχτά της Σρι Λάνκα θα επαναπατριστούν σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Οι 32 διασωθέντες θα παραμείνουν στη χώρα.

Οι σοροί των 84 Ιρανών ναυτών που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, μετά τον τορπιλισμό της φρεγάτας τους από αμερικανικό υποβρύχιο, επαναπατρίζονται σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Όλες οι διαδικασίες που απαιτούνταν έχουν ολοκληρωθεί και οι (σοροί των) Ιρανών μεταφέρονται σε ειδικό αεροσκάφος προκειμένου να επαναπατριστούν», δήλωσε στο AFP ο Τουσάρα Ροντρίγκο, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι 32 ναύτες που διασώθηκαν από το Πολεμικό μας Ναυτικό θα παραμείνουν στη Σρι Λάνκα», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στους επιζώντες του περιστατικού.

Η ιρανική φρεγάτα Dena βυθίστηκε στις 4 Μαρτίου στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα, αφού χτυπήθηκε από τορπίλη αμερικανικού υποβρυχίου την ώρα που επέστρεφε στο Ιράν από στρατιωτικά γυμνάσια που είχε οργανώσει η Ινδία.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα είχαν ανακοινώσει ότι διέσωσαν 32 από τα 130 έως 180 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Τεχεράνη και το Κολόμπο, ενώ ανέσυραν 84 πτώματα.

Δέκα από τους 32 διασωθέντες ναύτες του Dena εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ οι υπόλοιποι 22 έχουν μεταφερθεί σε αεροπορική βάση του στρατού.

Ανθρωπιστική στήριξη από τη Σρι Λάνκα

Οι αρχές της Σρι Λάνκα δέχθηκαν, μία ημέρα μετά τον τορπιλισμό του Dena, τα 219 μέλη πληρώματος του πλοίου επιμελητειακής υποστήριξης Bushehr, το οποίο αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα του κατά την επιστροφή του στο Ιράν από την ίδια ναυτική άσκηση στην Ινδία.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε, δικαιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η χώρα προσέφερε επίσης καταφύγιο στο τρίτο ιρανικό πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στα γυμνάσια, το αμφίβιο αποβατικό Lavan και τα 183 μέλη του πληρώματός του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν επιτίθεται σε 2 δεξαμενόπλοια ΗΑΕ στο Ορμούζ – Νεκρός ναυτικός

Δύο δεξαμενόπλοια των ΗΑΕ επλήγησαν από ιρανικούς πυραύλους στο στενό του Ορμούζ, με αποτέλεσμα τον θάνατο μέλους πληρώματος κι οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Ιράν σε δεξαμενόπλοια ΗΑΕ στο Ορμούζ – ένας νεκρός

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι δύο δεξαμενόπλοιά τους στο στενό του Ορμούζ δέχθηκαν ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, με έναν νεκρό μέλος πληρώματος, καταδικάζοντας το περιστατικό και διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις στο Στενό Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν τα πλοία στο Στενό του Ορμούζ να μη διασχίζουν χωρίς άδεια, απειλώντας με μέτρα. Το Ιράν εξετάζει τέλη διέλευσης, ενώ οι ΗΠΑ διαφωνούν, τονίζοντας τη διεθνή του σημασία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν διαβεβαιώνει πως ελέγχει το στενό του Ορμούζ

Ο ιρανικός στρατός δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, παρά τις δηλώσεις Τραμπ για πλήρες άνοιγμα της θαλάσσιας οδού, υπογραμμίζοντας πως η διαχείρισή της παραμένει υπό ιρανική κυριαρχία.
Σημαία Κουβέιτ πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗ

Κουβέιτ: Απέτρεψε απόπειρα διείσδυσης από Φρουρούς της Επανάστασης

Τέσσερις άνδρες, φερόμενα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισέλθουν στο Κουβέιτ δια θαλάσσης και ομολόγησαν ότι είχαν εντολή να παρεισφρήσουν στο νησί Μπουμπιγιάν.