ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τη χαρακτηριστική περίφραξη και σημαίες κρατών μελών, υπό καθαρό ουρανό.

ΟΗΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης Λιβάνου λόγω έντασης στη Μέση Ανατολή

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η νέα κλιμάκωση ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ απειλεί τον Λίβανο, ενώ η βία έχει αντιστρέψει κάθε προηγούμενη πρόοδο. Λιβανικές αρχές δηλώνουν ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ απειλεί να παρασύρει τον Λίβανο σε μια κρίση που, όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, «ούτε επιδίωξε ούτε μπορεί να αντέξει».

Η κ. ΝτιΚάρλο επεσήμανε ότι η βία έχει ουσιαστικά εξαλείψει την πρόοδο που είχε σημειωθεί μετά την παύση των εχθροπραξιών του Νοεμβρίου 2024. Τόνισε ότι η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει «εκατοντάδες βλήματα, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, πυραύλων και drones», ενώ το Ισραήλ απάντησε με εκτεταμένα πλήγματα στη νότια Βηρυτό, τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει περισσότερους από 570 νεκρούς και πάνω από 1.400 τραυματίες.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις των λιβανικών αρχών συνιστούν σημαντική πολιτική μετατόπιση. Ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν δήλωσε ετοιμότητα για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό διεθνή αιγίδα, με στόχο «πλήρη εκεχειρία». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ επανέλαβε την «πλήρη απόρριψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας εκτός του πλαισίου των νόμιμων κρατικών θεσμών».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ και να επιβάλει την άμεση παράδοση των όπλων της. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις μελών της οργάνωσης, ενώ απαγορεύθηκαν και οι δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο.

Ανησυχία για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική κρίση

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά ανέφερε ότι η αποστολή UNIFIL παραμένει ανεπτυγμένη επί του πεδίου, παρά τους αυξημένους κινδύνους. Από την 1η Μαρτίου, η UNIFIL έχει καταγράψει περισσότερες από 4.100 τροχιές πυρών, συμπεριλαμβανομένων 323 ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Ένας κυανόκρανος από τη Γκάνα τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πλήγμα σε θέση του ΟΗΕ.

Ο κ. Λακρουά επισήμανε ότι τόσο οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ νοτίως του ποταμού Λιτάνι όσο και οι ισραηλινές διεισδύσεις βόρεια της Μπλε Γραμμής αποτελούν σαφείς παραβιάσεις της Απόφασης 1701. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κυανόκρανοι είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένοι στις βάσεις τους, οι εναλλαγές προσωπικού έχουν ανασταλεί και η ανθρωπιστική πρόσβαση δυσχεραίνεται. Ωστόσο, η UNIFIL συνεχίζει να διευκολύνει εκκενώσεις αμάχων και αποστολές του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

Τόνισε ότι «μόνον πολιτική λύση μπορεί να εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στον Λίβανο και την περιοχή», επισημαίνοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διπλωματική προσέγγιση.

Εκτεταμένες ανθρωπιστικές επιπτώσεις

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων Τομ Φλέτσερ περιέγραψε την κατάσταση ως «στιγμή εξαιρετικά σοβαρού κινδύνου». Πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ 120.000 φιλοξενούνται σε υπερπλήρη συλλογικά κέντρα. Το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό έντονη πίεση έπειτα από επιθέσεις σε υγειονομικές δομές.

Ο κ. Φλέτσερ προειδοποίησε ότι γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παρενόχλησης, σεξουαλικής βίας και εμπορίας ανθρώπων στους χώρους φιλοξενίας. Συνέδεσε την κρίση στον Λίβανο με την ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, υπογραμμίζοντας ότι οι διαταραχές σε θαλάσσιους διαδρόμους όπως τα Στενά του Ορμούζ αυξάνουν το κόστος μεταφορών και τροφίμων διεθνώς.

Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Λίβανος είναι «εξαντλημένος από τους πολέμους των άλλων» και μπορεί να ανακτήσει σταθερότητα «μόνον εάν Ισραήλ και Ιράν σταματήσουν να διεξάγουν τον πόλεμό τους στο λιβανικό έδαφος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ προς Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Σταματήστε τώρα τον πόλεμο στον Λίβανο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται ισχυρά κράτη και όχι ένοπλες οργανώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα για ειρηνικό Λίβανο.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Αούν: Πρώτα συμφωνία ασφαλείας με Ισραήλ, μετά συνάντηση με Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, τόνισε πως προϋπόθεση για συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου αποτελεί πρώτα μια συμφωνία ασφαλείας και η παύση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Λιβάνου.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Λιβάνου καταδικάζει τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν καταδίκασε τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στον νότο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις και καταγράφονται θύματα.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αρνείται ότι επιδιώκει εδαφικά οφέλη στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ δηλώνει πως το Ισραήλ δεν έχει εδαφικές βλέψεις στον Λίβανο και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα αποσκοπούν αποκλειστικά στην προστασία των Ισραηλινών πολιτών.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Αούν: Οι συνομιλίες με Ισραήλ στοχεύουν στη λήξη του πολέμου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, υπογράμμισε πως στόχος των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ είναι ο τερματισμός του πολέμου, ενώ τόνισε ότι αληθινή προδοσία είναι να οδηγείται η χώρα σε πόλεμο για ξένα συμφέροντα.