ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία

Ισπανία: «Κανονικές» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά τις απειλές Τραμπ

Η Μαδρίτη διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν ομαλές, παρά τις απειλές Τραμπ και τη σύγκρουση γύρω από τη στάση της Ισπανίας για το Ιράν.

Απόλυτη κανονικότητα επικρατεί στις σχέσεις Ισπανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις πρόσφατες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει το εμπόριο με τη Μαδρίτη, λόγω της αντίθεσης της ισπανικής κυβέρνησης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, με αριστερό πολιτικό προσανατολισμό, είχε προκαλέσει την οργή του Τραμπ, όταν ο Σάντσεθ χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς στο Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ ως απερίσκεπτους και παράνομους. 

Παράλληλα, απαγόρευσε τη χρήση των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη νότια Ισπανία από αμερικανικά αεροσκάφη για επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών λειτουργούν με «απόλυτη κανονικότητα». Όπως ανέφερε, η ισπανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και η αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη συνεχίζουν τις επαφές τους χωρίς καμία διακοπή.

Στις 3 Μαρτίου, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία, επικαλούμενος και την άρνηση της χώρας να επιτύχει τον νέο στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ.

 «Θα διακόψουμε κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία. Δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με την Ισπανία», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Μαδρίτη αγνόησε τις απειλές, με τον Σάντσεθ να επιμένει στην αντίθεσή του προς την επίθεση κατά του Ιράν, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση μοιάζει με «ρώσικη ρουλέτα» για εκατομμύρια ζωές. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας τόνισε ότι η χώρα δεν προτίθεται να είναι «υποτελής».

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στάση της Ισπανίας

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε στο Fox News ότι η Ισπανία «έχει χάσει τον δρόμο της» και κάλεσε τις ΗΠΑ να μεταφέρουν τις αεροπορικές τους βάσεις σε άλλη χώρα που θα επιτρέψει τη χρήση τους.

Ο Αλμπάρες, απαντώντας στα σχόλια του Γκράχαμ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τις βάσεις στη Ρότα και το Μορόν ντε λα Φροντέρα. Οι δύο αυτές τοποθεσίες αποτελούν κρίσιμους κόμβους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για ανεφοδιασμό και διαμετακόμιση δυνάμεων.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα αποτελούσε «τεράστιο λάθος». Κάλεσε τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη Βηρυτό και τη UNICEF, τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 700.000 έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους, γεγονός που καθιστά την ισπανική συνδρομή κρίσιμη σε αυτή τη φάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισπανοί βλέπουν τον Τραμπ ως μεγαλύτερη απειλή από τον Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 81% των Ισπανών θεωρεί τον Τραμπ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από τον Πούτιν (79%) και τον Νετανιάχου (71%), ενώ λιγότερο απειλητικοί κρίνονται άλλοι ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει θετική τη συνάντηση Τραμπ-Ισραηλινού ΠΘ

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση «θετική και εποικοδομητική», παρά τις πρόσφατες εντάσεις. Η συζήτηση κράτησε 1,5 ώρα, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ, Νετανιάχου και Ζελένσκι συναντώνται στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και ο Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, με φόντο κρίσιμες εξελίξεις σε Ιράν και Ουκρανία. Νετανιάχου και Ζελένσκι παρίστανται στην τελετή για τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενό σύμμαχο του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Θα επιλέξω εγώ σε ποιες χώρες θα πουλήσουμε F-35»

Ο Τραμπ απέρριψε τις αντιρρήσεις Νετανιάχου για την πώληση F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν υπαγορεύει στην Ουάσιγκτον τις εξαγωγές όπλων. Εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία και τον Ερντογάν.