ΓΔ: 2219.84 0.02% Τζίρος: 17.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:43
Φώτο: ΑΠΕ

Χορήγηση 585 εκατ. ευρώ σε χώρες με Σύρους πρόσφυγες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Ό. Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να στηρίξει τις κοινότητες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, «ιδίως εν μέσω πανδημίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο νέος κορονοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τις φιλοδοξίες ΗΠΑ στη Γροιλανδία

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν ενεργά τη Γροιλανδία και τη Δανία, καταδικάζοντας τις αμερικανικές βλέψεις ως πρόκληση στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν στην Ευρωβουλή

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει νέα πρόταση μομφής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, την τέταρτη σε έξι μήνες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας από την Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε πρόταση για δάνειο 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για το 2026-27, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης άμυνας και λειτουργίας κράτους, ενώ υπογράμμισε τη συνεχή δέσμευση της Ευρώπης στην ασφάλεια της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Γροιλανδία ανήκει στους κατοίκους της, η ΕΕ είναι δίπλα σας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Γροιλανδία μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της Γροιλανδίας έχουν την πλήρη στήριξη και σεβασμό της ΕΕ, λίγο πριν από συνάντηση με Δανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης αεροναυτιλίας με Eurocontrol και προσλήψεις

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε στη Βουλή πως υλοποιείται ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης της αεροναυτιλίας με τη στήριξη Eurocontrol και προσλήψεις στην ΥΠΑ, ενώ τα συστήματα θεωρούνται λειτουργικά και χαμηλού κινδύνου.