ΓΔ: 2229.19 1.10% Τζίρος: 224.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
Φώτο: Shutterstock

Κολομβία: Η Κεντροαριστερά πρώτη δύναμη μετά τις βουλευτικές εκλογές

Το Pacto Histórico του προέδρου Πέτρο αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Κολομβίας, ξεπερνώντας τη δεξιά και το Δημοκρατικό Κέντρο, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, και γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη στο Κογκρέσο.

Η κυβερνώσα συμμαχία Pacto Histórico («Ιστορική Συμφωνία») των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, υπό τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο, επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κολομβία την Κυριακή. Με βάση τα μέχρι στιγμής προκαταρκτικά αποτελέσματα, η συμμαχία αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη δύναμη του Κογκρέσου, απέναντι στην αντιπολίτευση της δεξιάς, κυρίως της παράταξης Δημοκρατικό Κέντρο (CD).

Με σχεδόν το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η συμπολίτευση προηγείται στις εκλογές και για τα δύο σώματα του κοινοβουλίου —τη Βουλή και τη Γερουσία— σε μια αναμέτρηση που θεωρήθηκε βαρόμετρο ενόψει των προεδρικών εκλογών της 31ης Μαΐου.

Η συμμαχία είχε επικρατήσει και στις προηγούμενες εκλογές, όταν ο κ. Πέτρο, πρώην αντάρτης οργάνωσης της άκρας αριστεράς, εξελέγη αρχηγός του κράτους, σηματοδοτώντας ιστορική στροφή για την Κολομβία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία: Αγνοούνται τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι

Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κολομβία παγίδευσε 15 εργάτες, με 12 να αγνοούνται ως τώρα. Τρεις κατάφεραν να βγουν μόνοι τους και ένας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τον νομάρχη Κουντιναμάρκα.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατέσσερις αγνοούμενοι από έκρηξη σε νόμιμο ανθρακωρυχείο στην Κολομβία

Δεκατέσσερις ανθρακωρύχοι αγνοούνται μετά από έκρηξη σε νόμιμο ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κολομβία, πιθανόν λόγω συγκέντρωσης αερίου. Δύο διασώθηκαν, ενώ συχνά συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα στα κολομβιανά ορυχεία.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ELN Κολομβίας ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα κυβέρνηση

Η ανταρτική οργάνωση ELN ανακοίνωσε πως είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές και την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, με την ειρηνευτική διαδικασία να έχει ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2025 λόγω βίαιων συγκρούσεων.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί εντοπίστηκαν οι 9 παγιδευμένοι σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία

Έκρηξη λόγω συσσώρευσης αερίου σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε εννέα εργάτες, ενώ έξι διασώθηκαν. Το δυστύχημα συνέβη στη Σουτατάουσα, κοντά στην Μπογοτά, σε περιοχή όπου τέτοια περιστατικά είναι συχνά.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Όχημα πέφτει σε θεατές σε αγώνα στην Κολομβία – Δύο νεκροί, ανάμεσά τους παιδί

Τουλάχιστον δύο νεκροί και 37 τραυματίες όταν όχημα «monster truck» έπεσε σε πλήθος κατά τη διάρκεια επίδειξης στην Ποπαγιάν της Κολομβίας. Βίντεο δείχνουν το περιστατικό, με τις αρχές να διερευνούν τα αίτια.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις δολοφονίες στην Κούκουτα Κολομβίας κοντά στα σύνορα με Βενεζουέλα

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας τοπικός αξιωματούχος, σκοτώθηκαν στην Κούκουτα της Κολομβίας όταν ένοπλοι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ σε κατάστημα, εν μέσω έξαρσης βίας στη χώρα λόγω δραστηριοτήτων ένοπλων ομάδων.