ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

Έξι νεκροί από αεροπορική επίθεση ΗΠΑ σε ταχύπλοο διακινητών στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα αεροπορική επιδρομή στον Ειρηνικό κατά σκάφους που μετέφερε διακινητές ναρκωτικών, προκαλώντας έξι νεκρούς. Από τον Σεπτέμβριο 2025, τα θύματα τέτοιων επιχειρήσεων ξεπέρασαν τους 150.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή νέα αεροπορική επιδρομή στον Ειρηνικό Ωκεανό, στοχεύοντας πλεούμενο που φέρεται να μετέφερε διακινητές ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η εκστρατεία των ΗΠΑ συνεχίζεται για περισσότερο από επτά μήνες.

Το πλήγμα ανακοινώθηκε μέσω X από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Λατινική Αμερική (SOUTHCOM), γνωστό και ως «νότια διοίκηση». Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί από τον Σεπτέμβριο του 2025 σε επιθέσεις εναντίον ταχύπλοων που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για διακίνηση ναρκωτικών ξεπερνούν πλέον τους 150.

Η SOUTHCOM ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως το σκάφος κινείτο κατά μήκος θαλάσσιων οδών διακίνησης ναρκωτικών στον ανατολικό Ειρηνικό και εμπλεκόταν στη διακίνηση ναρκωτικών».

Στην ανάρτηση της διοίκησης συνοδεύτηκε, όπως συνήθως, από «αποχαρακτηρισμένο» βίντεο διάρκειας 11 δευτερολέπτων, όπου φαίνεται μικρό πλεούμενο να πλήττεται από αέρος και να μετατρέπεται σε πύρινη σφαίρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αδιάσειστες αποδείξεις ότι τα πλεούμενα που αποτέλεσαν στόχους συμμετείχαν πράγματι σε παράνομη διακίνηση.

Αμφισβητήσεις για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων

Η νομιμότητα της εκστρατείας, η οποία επισήμως στοχεύει καρτέλ ναρκωτικών που μεταφέρουν ουσίες προς την αγορά των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ειδικοί και στελέχη του ΟΗΕ κατηγορούν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ότι, μέσω τέτοιων επιχειρήσεων σε διεθνή ύδατα, προβαίνουν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, θέτοντας σοβαρά ζητήματα για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέες αμερικανικές επιθέσεις σημειώθηκαν

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων εναντίον του Ιράν, για πέμπτη συνεχή νύχτα, όπως ανακοίνωσε το CENTCOM. Οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν στις 7 Ιουλίου μετά από επιθέσεις σε πλοία, υπονομεύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ χτύπησαν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και κέντρα στο Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε για ένατη συνεχή νύχτα επιδρομές στο Ιράν, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, αεράμυνας, παράκτιας επιτήρησης και δίκτυα επικοινωνιών, για να περιορίσει τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση στο κέντρο του Μπαχρέιν

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν προειδοποιεί για πιθανή στοχοποίηση τοποθεσιών στη Μανάμα από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, καλώντας τους Αμερικανούς να είναι σε επαγρύπνηση. Ενεργοποιήθηκαν μέσα στη νύχτα σειρήνες συναγερμού.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί, ένας αγνοείται στην Ιορδανία

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιορδανία την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ιρανικής επίθεσης με πυραύλους και drones, όπως ανακοίνωσε η Centcom. Ένας αγνοείται και τέσσερις νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ιορδανίας.