ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Ο νέος ηγέτης του Ιράν εξαρτάται από εμένα – Ιράν: Αποφασίζει ο λαός

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ο νέος ηγέτης του Ιράν δεν θα παραμείνει στη θέση του χωρίς αμερικανική έγκριση. Την ίδια ώρα, το Ιράν δήλωσε ότι η επιλογή διαδόχου ανήκει στον λαό και ανακοινώθηκε πως επελέγη νέος ανώτατος ηγέτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο επόμενος ιρανός ηγέτης «δεν θα κρατήσει για πολύ αν δεν πάρει την έγκρισή» του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC. Η τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τη Μέση Ανατολή.

«Θα πρέπει να λάβει την έγκρισή μας. Αν δεν λάβει την έγκρισή μας, δεν θα κρατήσει για πολύ», προειδοποίησε ο Τραμπ, ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί επανέλαβε ότι η επιλογή του διαδόχου του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της ισραηλινοαμερικανικής επίθεσης, αποτελεί αποκλειστική υπόθεση του «ιρανικού λαού» και «κανενός άλλου».

Σύμφωνα με μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, του αρμόδιου σώματος των ιρανών ιερωμένων, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν επελέγη σήμερα, αν και το όνομα του προσώπου που επελέγη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ήδη από την Πέμπτη ότι επιθυμεί να «αναμιχθεί» στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του ανώτατου ηγέτη και είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχόταν να αναλάβει ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, γιος του Αλί Χαμενεΐ.

Αντιδράσεις από την Τεχεράνη

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί απάντησε πως «δεν αφήνουμε κανέναν να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις μας». Επισήμανε επίσης ότι «στον ιρανικό λαό εναπόκειται να επιλέξει τον νέο ηγέτη του» και ότι αυτό αφορά αποκλειστικά το Ιράν.

Αναφερόμενος στους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από την Τεχεράνη προς γειτονικές χώρες του Κόλπου, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι οι πύραυλοί μας δεν μπορούν να φθάσουν το αμερικανικό έδαφος». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Ιράν μπορεί να πλήξει «τις αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις τριγύρω μας, οι οποίες βρίσκονται δυστυχώς στο έδαφος των γειτονικών μας χωρών».

Αντίθεση για τους πυραύλους και τις διεθνείς σχέσεις

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι το Ιράν «θα είχε σύντομα πυραύλους ικανούς να φθάσουν στην ωραία Αμερική μας», προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Τεχεράνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία, ο Αραγτσί υπογράμμισε ότι «έχουμε μια πολύ καλή σύμπραξη με τη Ρωσία». Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που θα όφειλε να ζητήσει συγγνώμη» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα επέλθει το τέλος του πολέμου με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Τόνισε πως στόχος είναι να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ απέκλεισε επίθεση των ΗΠΑ πριν τις εκλογές.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Πεντάγωνο απομάκρυνε τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, αντιστράτηγο Μπρετ Σίλβια, εν μέσω φημών για νέες επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το The Atlantic. Η απομάκρυνση εντάσσεται σε σειρά αλλαγών υπό τον Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.