ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Καπνός από έκρηξη
Πυκνός καπνός υψώνεται από σημείο έκρηξης, πιθανή ρύπανση.

Επιθέσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν: Στόχος αεροδρόμιο και σταθμός αφαλάτωσης

Νέες ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones χτύπησαν χώρες του Κόλπου, με το Κουβέιτ να μετρά δύο νεκρούς και ζημιές σε δεξαμενές καυσίμων στο αεροδρόμιό του, ενώ στο Μπαχρέιν υπήρξαν ζημιές σε σταθμό αφαλάτωσης.

Επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν σήμερα χώρες του Κόλπου, προκαλώντας νεκρούς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Το Κουβέιτ ανακοίνωσε δύο θανάτους και πλήγματα σε δεξαμενές καυσίμων στο αεροδρόμιό του, ενώ το Μπαχρέιν έκανε λόγο για ζημιές σε σταθμό αφαλάτωσης.

Κατά την ένατη ημέρα του πολέμου που εξαπολύθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, ο οποίος προκάλεσε την ιρανική απάντηση στον Κόλπο, το υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ ανέφερε ότι δύο συνοριοφύλακες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ είχε ανακοινώσει δύο ιρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους, η πρώτη εκ των οποίων στόχευσε «ζωτικής σημασίας υποδομή» και συγκεκριμένα «δεξαμενές καυσίμων στο διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροδρόμιο τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν «σοβαροί τραυματισμοί».

Ζημιές και τραυματισμοί στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν, όπου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από συντρίμμια πυραύλων. Ένας σταθμός αφαλάτωσης επλήγη από ιρανική επίθεση με «drones», όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Χ. Οι αρχές διευκρίνισαν ότι «η ιρανική επίθεση δεν επηρέασε τα αποθέματα νερού ή τις δυνατότητες του δικτύου».

Χθες, το Ιράν είχε δηλώσει ότι έπληξε στο Μπαχρέιν την αμερικανική βάση Ζουφάιρ, υποστηρίζοντας ότι αυτή είχε χρησιμοποιηθεί για επίθεση εναντίον ιρανικού εργοστασίου αφαλάτωσης.

Αναχαίτιση drones στη Σαουδική Αραβία

Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 33 drones χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή θύματα. Μία από τις επιθέσεις είχε στόχο «διπλωματική συνοικία του Ριάντ», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση απετράπη πέντε ημέρες μετά το πλήγμα στην αμερικανική πρεσβεία της πόλης.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 26 drones εκτοξεύθηκαν προς το Ριάντ και τα περίχωρά του, ενώ άλλη επίθεση έπληξε το πετρελαϊκό κοίτασμα της Σεϊμπάχ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Προειδοποίηση από τον Ιρανό πρόεδρο

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα αναγκαστεί να απαντήσει» εάν γειτονικές χώρες επιτρέψουν τη χρήση του εδάφους τους για επιθέσεις εναντίον του.

Τα ιρανικά πλήγματα στις χώρες του Κόλπου, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές βάσεις, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις.

Νέες επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν «νέα επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν», σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας στο Χ. Το Σάββατο, η περιοχή είχε ήδη πληγεί από παρόμοιες επιθέσεις, που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στο Ντουμπάι από θραύσματα drone.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Μπαχρέιν μετά από ιρανικό πλήγμα

Ιρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην αλ Μάαμεερ του Μπαχρέιν, με υλικές ζημιές αλλά χωρίς θύματα. Η εταιρεία Babco επικαλέστηκε ανωτέρα βία μετά το περιστατικό.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Προτιμώ το ουράνιο του Ιράν να βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να έχουν στην κατοχή τους το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν, κυρίως για λόγους επικοινωνίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου βομβαρδισμού ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το οικονομικό όφελος από τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ θα προσφέρει οικονομικά οφέλη και ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Τεχεράνης, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ διατηρούν αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε τρεις στο Μπαχρέιν για «συνεργασία με το Ιράν»

Στο Μπαχρέιν, τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια για συνεργασία με το Ιράν, ενώ άλλοι 20 έλαβαν ποινές έως 10 έτη. Οι συλλήψεις σιιτών αυξάνονται μετά τις εντάσεις με το Ιράν, με την κοινότητα να διαμαρτύρεται για περιθωριοποίηση.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαχρέιν: 41 συλλήψεις για σχέσεις με Φρουρούς της Επανάστασης

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 41 ατόμων με φερόμενους δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας και αντιμετώπισης πιθανών απειλών.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Αναχαίτιση πυραύλων και drones ιρανικής προέλευσης

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones, κάνοντας λόγο για σοβαρή κλιμάκωση και διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης.