ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας ως πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον τρία άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 άτομα που είχαν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Η απόφαση εντάσσεται σε μια σειρά απελευθερώσεων που πραγματοποιεί ο Λευκορώσος ηγέτης έπειτα από προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρεται, οι 15 κρατούμενοι εξέτιαν ποινές για «εξτρεμιστικά» αδικήματα, κατηγορία που οι αρχές της χώρας αποδίδουν συχνά σε πολιτικούς αντιπάλους. Επιπλέον, τρία ακόμη άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα, μη προσδιορισμένα εγκλήματα, αφέθηκαν επίσης ελεύθερα.

Ο Τραμπ είχε επαναφέρει τις επαφές με τον Λουκασένκο την περασμένη χρονιά, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Μινσκ. Ο Λευκορώσος πρόεδρος, που έχει δεχθεί κυρώσεις από τη Δύση για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στήριξή του στη Ρωσία, φέρεται να ενθαρρύνθηκε από την αμερικανική πρωτοβουλία.

Καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Τζον Κόουελ, ο οποίος τον Δεκέμβριο έπεισε τον Λουκασένκο να απελευθερώσει 123 άτομα, ανάμεσά τους τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι και τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης Μαρία Καλέσνικοβα και Βίκταρ Μπαμπαρίκα. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις για το κάλιο, βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Λευκορωσίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβιτλάνα Τιχανόφσκαγια χαιρέτισε τις νέες απελευθερώσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πολλοί περισσότεροι παραμένουν στη φυλακή». Όπως δήλωσε σε ανάρτησή της στο X, «κάθε πολιτικός κρατούμενος που απελευθερώνεται είναι μια ζωή που σώζεται», προσθέτοντας πως «περισσότεροι από 1.100 παραμένουν πίσω από τα κάγκελα».

Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν αποκάλυψαν τα ονόματα όσων απελευθερώθηκαν στην τελευταία ομάδα, αλλά διευκρίνισαν ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 11 γυναίκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά θανατική ποινή για τους δράστες φόνου πυροσβεστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως στηρίζει τη θανατική ποινή για όποιον σκοτώνει πυροσβέστη, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το επιδιώξει ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, σε γεύμα προς τιμήν των πυροσβεστών στον Λευκό Οίκο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγανάκτηση Τραμπ για τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας την επιλογή της Νάβι Πιλάι και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «ντροπιασμένο» λόγω αποφάσεων που, όπως είπε, προσβάλλουν τη δημοκρατία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγορά ποτάσας από Καναδά λόγω έλλειψης από Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, ενώ η Λευκορωσία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται φθηνά λιπάσματα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για μεγάλη συμφωνία αγοράς ποτάσας από τη Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται συμφωνία για αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία με τιμή χαμηλότερη από αυτή του Καναδά, γεγονός που, όπως δήλωσε, ευνοεί τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους.