ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας ως πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον τρία άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 άτομα που είχαν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Η απόφαση εντάσσεται σε μια σειρά απελευθερώσεων που πραγματοποιεί ο Λευκορώσος ηγέτης έπειτα από προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρεται, οι 15 κρατούμενοι εξέτιαν ποινές για «εξτρεμιστικά» αδικήματα, κατηγορία που οι αρχές της χώρας αποδίδουν συχνά σε πολιτικούς αντιπάλους. Επιπλέον, τρία ακόμη άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα, μη προσδιορισμένα εγκλήματα, αφέθηκαν επίσης ελεύθερα.

Ο Τραμπ είχε επαναφέρει τις επαφές με τον Λουκασένκο την περασμένη χρονιά, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Μινσκ. Ο Λευκορώσος πρόεδρος, που έχει δεχθεί κυρώσεις από τη Δύση για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στήριξή του στη Ρωσία, φέρεται να ενθαρρύνθηκε από την αμερικανική πρωτοβουλία.

Καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Τζον Κόουελ, ο οποίος τον Δεκέμβριο έπεισε τον Λουκασένκο να απελευθερώσει 123 άτομα, ανάμεσά τους τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι και τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης Μαρία Καλέσνικοβα και Βίκταρ Μπαμπαρίκα. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις για το κάλιο, βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Λευκορωσίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβιτλάνα Τιχανόφσκαγια χαιρέτισε τις νέες απελευθερώσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πολλοί περισσότεροι παραμένουν στη φυλακή». Όπως δήλωσε σε ανάρτησή της στο X, «κάθε πολιτικός κρατούμενος που απελευθερώνεται είναι μια ζωή που σώζεται», προσθέτοντας πως «περισσότεροι από 1.100 παραμένουν πίσω από τα κάγκελα».

Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν αποκάλυψαν τα ονόματα όσων απελευθερώθηκαν στην τελευταία ομάδα, αλλά διευκρίνισαν ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 11 γυναίκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να τερματιστούν άμεσα οι εκτελέσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων» και ζητώντας να σταματήσουν άμεσα. Τόνισε τη δεινή κατάσταση του στρατού και την αύξηση εκτελέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η ABC της Disney προσφεύγει κατά Τραμπ για ελευθερία έκφρασης

Το ABC, θυγατρική της Disney, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ και την FCC, υποστηρίζοντας ότι απειλούν την ελευθερία του λόγου με πιέσεις για ανάκληση των αδειών του, λόγω διαφωνίας με το περιεχόμενο των εκπομπών του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οριακή έγκριση Τοντ Μπλανς ως υπουργού Δικαιοσύνης από Γερουσία

Με οριακή πλειοψηφία (50-49) οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επικύρωσαν τον Τοντ Μπλανς ως Γενικό Εισαγγελέα, παρά δικομματικές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του. Κόλινς και Μουρκόφσκι ψήφισαν κατά του διορισμού.