ΓΔ: 2642.23 -0.33% Τζίρος: 415.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό

Τουλάχιστον 200 νεκροί από κατολίσθηση σε ορυχείο κολτάν στο Κονγκό

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 70 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στο ορυχείο κολτάν Ρουμπαγιά στο Κονγκό λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Ορυχείων. Πολλά θύματα εργάζονταν παράνομα.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 70 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη ύστερα από κατολίσθηση που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο ορυχείο κολτάν Ρουμπαγιά της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ορυχείων.

Το Ρουμπαγιά, το μεγαλύτερο ορυχείο κολτάν στη χώρα, τελεί υπό τον έλεγχο της ένοπλης οργάνωσης Μ23 τους τελευταίους μήνες. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τα θύματα ήταν μόλις πέντε ή έξι, ωστόσο πολλές από τις απώλειες αφορούν εργάτες που δούλευαν παράνομα στο σημείο.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψαν πως το δυστύχημα συνέβη αργά το απόγευμα στο «λατομείο της Γκασάσα», μια τεράστια έκταση του Ρουμπαγιά, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειου Κίβου.

«Έγινε κατολίσθηση στο ορυχείο Ρουμπαγιά, συγκεκριμένα στο λατομείο της Γκασάσα. Υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες», δήλωσε ο Ντανιέλ, παράνομος εργάτης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το AFP από τη Γκόμα. Μετά την κατολίσθηση, οι αρχές εξέδωσαν εντολή εκκένωσης και, όπως είπε, όταν βγήκε έξω «είδε να μεταφέρουν νεκρούς σε φορεία».

Ένας από τους διασωθέντες ανέφερε ότι εντόπισε έξι πτώματα, τριών ανδρών και τριών γυναικών. Παράλληλα, οικογένειες συγκεντρώνονταν μέχρι αργά το βράδυ στην περιοχή, αναζητώντας πληροφορίες για τους συγγενείς τους, σύμφωνα με τον κάτοικο Λέοναρντ, ο οποίος επίσης είπε ότι «είδε πτώματα».

Το ορυχείο Ρουμπαγιά και η σημασία του για την παγκόσμια αγορά

Στο ορυχείο εργάζονται κυρίως παράνομοι εργάτες κάτω από εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες. Η Μ23 αποκομίζει σημαντικά έσοδα μέσω φορολόγησης της παραγωγής και του εμπορίου μεταλλευμάτων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Ρουμπαγιά παράγει το 15-30% της παγκόσμιας παραγωγής κολτάν, ενός στρατηγικής σημασίας ορυκτού για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών. Υπολογίζεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέχει περίπου το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Συγκρούσεις στην περιοχή

Τις τελευταίες ημέρες, η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Μ23. Στις 24 Φεβρουαρίου, κοντά στο Ρουμπαγιά, από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκοτώθηκε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Γουίλι Ενγκόμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός βομβαρδισμός με πέντε νεκρούς στη Ντονέτσκ, Ουκρανία

Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ολεξάντριβκα, Ντονέτσκ. Επτά άτομα, μεταξύ τους δύο παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια. Οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί, oι 3 παιδιά, από ρωσικό χτύπημα στην περιφέρεια Κιέβου

Τέσσερις οι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, από ρωσικές επιθέσεις με drone στη περιφέρεια του Κιέβου. Μητέρα και δύο 3χρονα παιδιά σκοτώθηκαν σε σπίτι, ενώ ένα ακόμα κορίτσι υπέκυψε μετά από τραυματισμό σε νοσοκομείο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στη Σλοβιάνσκ: Δύο νεκροί στην Ουκρανία

Δύο νεκροί και μία τραυματίας είναι ο απολογισμός ρωσικής επίθεσης στη Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Τρία σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η πόλη απέχει 15 χλμ από το μέτωπο.
Σημαία Νεπάλ βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεπάλ: Πάνω από 95 νεκροί εξαιτίας των φονικών πλημμυρών

Τουλάχιστον 95 νεκροί είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες στο βόρειο Νεπάλ, ενώ 384 ξένοι τουρίστες αγνοούνται. Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία για την τύχη των επισκεπτών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην πληγείσα περιοχή.