ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Πορτογαλίας
Η εθνική σημαία της Πορτογαλίας κυματίζει σε κοντάρι. Σύμβολο ταυτότητας και υπερηφάνειας.

H Πορτογαλία επέτρεψε στην ΗΠΑ υπό όρους χρήση αεροπορικής βάσης

Η Πορτογαλία επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάση στις Αζόρες για επιχειρήσεις κατά του Ιράν, υπό όρους αμυντικού χαρακτήρα, αναλογικότητας και αποκλειστικά στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μοντενέγκρο.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε τη χρήση αεροπορικής βάσης στο αρχιπέλαγος των Αζορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο επιχειρήσεων που σχετίζονται με το Ιράν, αλλά «υπό προϋποθέσεις», όπως δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο.

Σύμφωνα με τον Μοντενέγκρο, η άδεια «δόθηκε υπό προϋποθέσεις (...) ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν αμυντικό χαρακτήρα ή αντιποίνων, ότι θα είναι απαραίτητες και αναλογικές και ότι θέτουν στο στόχαστρο αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτοί οι τρεις όροι συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

Απαντώντας σε αιτήματα διευκρινίσεων από την αντιπολίτευση των σοσιαλιστών, ο Μοντενέγκρο απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν υποστηρίζει ή αντιτίθεται στα πλήγματα κατά του Ιράν. «Η Πορτογαλία δεν ακολούθησε, δεν προσυπέγραψε και δεν ενεπλάκη σε αυτήν τη στρατιωτική δράση», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Πορτογαλία διατηρεί μια πολύ πιο στενή σχέση με τον εταίρο μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά με το Ιράν».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε επίσης να λάβει θέση υπέρ της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία απείλησε με αντίποινα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεών της από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πορτογαλικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ ενέτειναν τη χρήση της βάσης στο Λαζές, στο νησί Τερσέιρα των Αζορών, τις εβδομάδες πριν από την επίθεση κατά του Ιράν. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν βάσει γενικής άδειας που ανανεώνεται ετησίως, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πάουλο Ρανχέλ, μόλις μετά τα πρώτα πλήγματα οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Πορτογαλία και εξασφάλισαν την «υπό όρους άδεια».

Η βάση του Λαζές, λόγω της στρατηγικής της θέσης στον Ατλαντικό Ωκεανό, χρησιμοποιείται από τους Συμμάχους από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η συμφωνία για τη χρήση της από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφηκε το 1951.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «δειλούς» τους νατοϊκούς συμμάχους για το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για αδράνεια στον πόλεμο κατά του Ιράν και χαρακτηρίζοντάς τους «δειλούς» σε ανάρτησή του, όπου αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη».
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά χωρών ΝΑΤΟ: Απέρριψαν το αίτημά του για βοήθεια έναντι Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητο λάθος» τη στάση χωρών του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν τις ΗΠΑ για τα Στενά Χορμούζ, τα οποία έχει αποκλείσει το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν τις έχει ανάγκη αλλά θα έπρεπε να στηρίζουν.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λάθος του ΝΑΤΟ να μην βοηθά στα Στενά του Χορμούζ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητο λάθος» τη στάση του ΝΑΤΟ για τα Στενά του Χορμούζ, λέγοντας ότι δεν βοηθούν τις ΗΠΑ, παρότι, όπως υποστηρίζει, οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται βοήθεια. Επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ στηρίζει ΗΠΑ-Ισραήλ, χωρίς να θέλει εμπλοκή.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Βλήμα από Ιράν αναχαιτίστηκε στον εναέριο χώρο της από ΝΑΤΟ

Το τουρκικό Υπ. Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τρίτος ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τρίτος βαλλιστικός πύραυλος από Ιράν στόχευσε την Ιντσιρλίκ

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν εκτόξευση τρίτου βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν προς τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το ΝΑΤΟ, ενώ σειρήνες ήχησαν. Δεν καταγράφηκαν εκρήξεις στο έδαφος, αλλά παρατηρήθηκαν φλεγόμενα αντικείμενα.
Εκτόξευση πυραύλων πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Φιντάν-Αραγτσί για ιρανικό πύραυλο στον τουρκικό εναέριο χώρο

Ο Τούρκος και ο Ιρανός ΥΠΕΞ συζήτησαν τηλεφωνικά μετά από παραβίαση τουρκικού εναέριου χώρου από ιρανικό πύραυλο. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, η Τεχεράνη αρνήθηκε ανάμειξη και τονίστηκε ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας.