ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Φώτο; Shutterstock

Βατικανό: Όλος ο κόσμος κινδυνεύει αν νομιμοποιηθεί ο προληπτικός πόλεμος

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν τόνισε ότι αν αναγνωριστεί το δικαίωμα στον προληπτικό πόλεμο χωρίς διεθνές πλαίσιο, κινδυνεύει ολόκληρος ο πλανήτης, επισημαίνοντας την ανησυχητική υποχώρηση του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποδοχή του προληπτικού πολέμου ως νόμιμου μέσου δράσης. Όπως τόνισε, «αν στις διάφορες χώρες αναγνωριστεί το δικαίωμα στον προληπτικό πόλεμο -με δικά τους κριτήρια και χωρίς ένα υπερεθνικό νομικό πλαίσιο- ολόκληρος ο πλανήτης θα κινδυνεύσει με ανάφλεξη».

Ο καρδινάλιος Παρολίν υπογράμμισε ότι «προκαλεί πραγματική ανησυχία η εξαφάνιση, αυτή, του διεθνούς δικαίου: η δικαιοσύνη αντικαταστάθηκε από την ισχύ, η ισχύς του δικαίου αντικαταστάθηκε από το δίκαιο της ισχύος, με την πεποίθηση ότι η ειρήνη μπορεί να γεννηθεί μόνον όταν ο εχθρός έχει εξολοθρευθεί». Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν τη βαθιά ανησυχία του Βατικανού για την αποδυνάμωση των διεθνών θεσμών και του ρόλου του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανές πολυήμερες χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν

Σύμφωνα με τη Washington Post, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν διάρκειας εβδομάδων, με έφοδους ειδικών δυνάμεων, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί χτυπήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μ. Ανατολή

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν αντίποινα σε αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή, ζητώντας επίσημη καταδίκη των αεροπορικών πληγμάτων, ενώ κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε λίγες μέρες καταστρέφεται η στρατιωτική βιομηχανία του Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής στρατιωτικής βιομηχανίας εντός λίγων ημερών, διαβεβαιώνοντας πως οι δυνατότητες του Ιράν για παραγωγή όπλων θα μειωθούν σημαντικά.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το AFP

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Οι εκρήξεις ακούστηκαν για αρκετά λεπτά στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο στόχος. Ο πόλεμος με Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζεται.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Χτύπημα σε εργοστάσιο όπλων του Ιράν για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στο Ιράν εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό και αντιαεροπορικά συστήματα, στοχεύοντας υποδομές στην Τεχεράνη.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Ανάληψη ευθύνης για πρώτη επίθεση κατά Ισραήλ από Υεμένη

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν την πρώτη επίθεσή τους κατά του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, εκτοξεύοντας πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους. Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε την επίθεση και ενεργοποίησε αντιπυραυλικά συστήματα.