ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Καπνός πόλης

AtmoHub: Νέα μεταφορά σαχαριανής σκόνης με μικρή επιβάρυνση αέρα

Σκόνη από τη Σαχάρα μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο λόγω χαμηλού βαρομετρικού στη Βόρεια Αφρική. Το φαινόμενο αρχικά επηρεάζει τη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα, επεκτεινόμενο σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα επηρεάζει την Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσμα της παρουσίας βαρομετρικού χαμηλού στο Μαρόκο και την Αλγερία. Σύμφωνα με τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, οι ανοδικοί άνεμοι που συνοδεύουν το σύστημα ανυψώνουν τα σωματίδια σκόνης σε μεγάλα ύψη, ενώ οι δυτικοί άνεμοι τα μεταφέρουν προς τη χώρα μας.

Το φαινόμενο επηρεάζει ήδη την Ελλάδα, προσεγγίζοντας αρχικά από τα βόρεια και βορειοδυτικά, και αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη την επικράτεια. Το πλούμιο σκόνης εντοπίζεται κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, γεγονός που περιορίζει την επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα κοντά στην επιφάνεια.

Οι επιδράσεις του φαινομένου εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε ελαφριά σκίαση της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τη νεφοκάλυψη που το συνοδεύει. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, την Ανατολική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Η διάρκεια του επεισοδίου υπολογίζεται έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του AtmoHub και της Υπηρεσίας για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας CAMS. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την πρόγνωση και την εξέλιξη του φαινομένου μέσω του διαδικτυακού portal του AtmoHub.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξηρασία λίμνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για ακραία κύματα καύσωνα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη αυξημένου κινδύνου για ακραίες θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Α. Αργυρίου. Φαινόμενα όπως τα πρόσφατα ευρωπαϊκά κύματα καύσωνα ενδέχεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.
Λιμνοδεξαμενή με ξηρασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικό ενδιαφέρον για ξηρασία και υδάτινους πόρους στον Παγγαίο

Ο Δήμος Παγγαίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PRIMES για πρόληψη της ξηρασίας, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συμμετοχής και της προληπτικής διαχείρισης. Το πρώτο workshop έγινε στο Κοκκινοχώρι με θέμα την αξιολόγηση κινδύνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ευρώπη χρειάζεται παγοθραυστικά για την Αρκτική περιοχή

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, λόγω κλιματικής αλλαγής και νέων θαλάσσιων διαδρόμων, μιλώντας στη σύνοδο ΕΕ-Αρκτικής στη Φινλανδία.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Φινλανδία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για διάσκεψη για την Αρκτική

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Ροβανιέμι της Φινλανδίας για να συντονίσουν δράσεις σχετικά με τις αλλαγές στην Αρκτική, εστιάζοντας σε νέες ναυτιλιακές οδούς, φυσικούς πόρους και απειλές ασφάλειας από Ρωσία και Κίνα.