ΓΔ: 2568.52 -0.13% Τζίρος: 284.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:37
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Στα ύψη η ανησυχία για ενέργεια και ανεφοδιασμό από τα Στενά του Ορμούζ

Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς οι απειλές της Τεχεράνης οδηγούν πλοία να αποφεύγουν το πέρασμα, επιτείνοντας την παγκόσμια ενεργειακή ανασφάλεια.

Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ εξελίσσεται σε σοβαρή απειλή για τη διεθνή ναυτιλία και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι στρατιωτικές προειδοποιήσεις του Ιράν συνοδεύονται από κατακόρυφη μείωση της εμπορικής διέλευσης στο κομβικό αυτό πέρασμα.

Αν και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ναυτική οδηγία για διακοπή της κυκλοφορίας, τα αλλεπάλληλα πλήγματα σε εμπορικά πλοία έχουν οδηγήσει σε μαζική αποφυγή της περιοχής, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου Diaplous.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2026 καταγράφηκαν έως 30 κινήσεις προς το Ορμούζ από τον Ινδικό Ωκεανό και 80 αναχωρήσεις προς τα ανοιχτά. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία: την 1η Μαρτίου οι εξερχόμενες διελεύσεις μειώθηκαν στις 35 και οι εισερχόμενες στις 5, ενώ στις 2 Μαρτίου σημειώθηκαν μόλις 5 έξοδοι και 3 είσοδοι. Έως το πρωί της 3ης Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 5 έξοδοι και μόνο μία είσοδος.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μία de facto αναστολή της ναυτιλιακής δραστηριότητας σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαδρόμους του πλανήτη.

Χθες, ανώτατος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν ενέτεινε τη ρητορική της ιρανικής ηγεσίας, προειδοποιώντας ότι κάθε πλοίο που θα επιχειρήσει να διασχίσει το στενό θα δεχθεί επίθεση. «Το Στενό είναι κλειστό. Αν επιχειρήσουν να περάσουν, οι δυνάμεις μας και το Πολεμικό Ναυτικό θα τα πυρπολήσουν», τόνισε ο στρατηγός Εμπραχίμ Τζαμπαρί σε μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η απειλή αυτή αποτελεί την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση της Τεχεράνης από την ανακοίνωση περί κλεισίματος του περάσματος, μέσω του οποίου διακινείται περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Το Ορμούζ λειτουργεί ως βασική πύλη εξαγωγών για τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής – Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – προς τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, με άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, τα ασφάλιστρα πολέμου και τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ανακοίνωσε την ακινητοποίηση τριών δεξαμενόπλοιων στον Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως ανέκοψαν τρία δεξαμενόπλοια που προσπάθησαν να περάσουν το Στενό του Ορμούζ, ενώ ένα εξερράγη. Η Τεχεράνη έκλεισε ξανά το πέρασμα κι εξετάζει επιβολή τέλους διέλευσης.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δύο ακόμη δεξαμενόπλοια στον Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν σταμάτησαν δύο πετρελαιοφόρα στο στενό του Ορμούζ, επειδή αγνόησαν τις ιρανικές οδηγίες και κινήθηκαν σε απαγορευμένη διαδρομή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο δεξαμενόπλοια έπεσαν σε νάρκες στο στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο δεξαμενόπλοια εξερράγησαν και πήραν φωτιά, πέφτοντας σε νάρκες στο νότιο στενό του Ορμούζ. Δεν διευκρινίζονται πληροφορίες για τα πλοία ή αν υπάρχουν θύματα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος τιμής πετρελαίου μετά τα σχέδια αποκλεισμού στον Ορμούζ

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη άνοδο μετά την επαναφορά του ναυτικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια και τα νέα τέλη των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, με το Μπρεντ να φτάνει στα 83,30 δολάρια, αύξηση 9,59%.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερα ιρανικά τάνκερ πέρασαν τα Στενά με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Τέσσερα ιρανικά δεξαμενόπλοια διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ τη Δευτέρα, μεταφέροντας 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, στην πρώτη τέτοια κίνηση από τον αμερικανικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Kpler.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μόνο έξι πλοία διέπλευσαν το Ορμούζ μέσα σε 24 ώρες

Μόλις έξι πλοία διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο, έναντι 125-140 πριν την κρίση. Οι ελληνοαμερικανικές εντάσεις συνεχίζονται, ενώ ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποκατάσταση της κανονικής ροής.