ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους με φόντο τις σημαίες Ιταλίας και ΕΕ.

Μελόνι: Ανησυχώ για Ιράν, ό,τι συμβαίνει εκτός συνόρων μας αφορά

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε ανησυχία για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ κατά Ιράν, τονίζοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάγκη για διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale5, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την ισραηλινοαμερικανική επίθεση κατά του Ιράν, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης.

«H κατάσταση με ανησυχεί, με ανησυχεί η ευρύτερη πραγματικότητα. Μια κρίση του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι αναπόφευκτα συνέπεια του πολέμου της Ουκρανίας, όταν ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτέθηκε σε γειτονική του χώρα. Ήταν αναπόφευκτο ότι θα οδηγούσε σε μια περίοδο χάους», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι υπογράμμισε ότι «ασφαλώς και ανησυχώ διότι θα ήταν χαζό να θεωρήσουμε ότι όσα συμβαίνουν -ακόμη και μακριά από τα σύνορά μας- δεν μας αφορούν». Όπως σημείωσε, η Ιταλία είχε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το διεθνές δίκαιο κλονίζεται.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο σημερινό ιρανικό καθεστώς να έχει στη διάθεσή του πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές. Η συμφωνία αυτή απέτυχε και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αποφάσισαν να επιτεθούν, χωρίς να εμπλέξουν τους ευρωπαίους εταίρους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Επαφές με χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκούς εταίρους

Αναφερόμενη στην παραμονή του Ιταλού υπουργού Άμυνας Κροζέτο στο Ντουμπάι, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε ότι «ο υπουργός Κροζέτο δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει την δουλειά του». Επεσήμανε πως η Ιταλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χώρες του Κόλπου και τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω επέκταση της κρίσης.

«Θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν το Ιράν δεν σταματήσει τις επιθέσεις του κατά των χωρών του Κόλπου, οι οποίες είναι εντελώς αδικαιολόγητες», σημείωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Υψηλή επιφυλακή στην Ιταλία

Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη χώρα της η επιφυλακή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας να παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Κατς για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ θα εντείνουν σημαντικά τα πλήγματα κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως την επίτευξη των στόχων.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε Νουρ και Κασπία – Καταστροφή 16 ιρανικών πλοίων

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στην περιοχή Νουρ, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ενώ το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε πλήγματα σε 16 πλοία στον Κόλπο από ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μαζικό κύμα βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έπληξε την Τεχεράνη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά υποδομών στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Ιράν. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τους στόχους των πληγμάτων.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο πόλεμος λήγει μόνο με εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθεί, λέει ο Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά ΗΠΑ και Ισραήλ θα λήξει μόνο αν το Ιράν διασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί και δοθούν αποζημιώσεις, αναφερόμενος στις συγκρούσεις του Ιουνίου 2025 και τις διαδοχικές επιθέσεις.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη μετά από νέα πλήγματα που ανακοίνωσε το Ισραήλ

Δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί την Τεχεράνη, στη 14η ημέρα του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν. Δημοσιογράφοι του AFP είδαν σύννεφα μαύρου καπνού στον ουρανό, ενώ οι στόχοι παραμένουν άγνωστοι.