ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φωτο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Credit: Shutterstock

Τραμπ: Οι ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις στο Ιράν, κάλεσμα στους Ιρανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, τονίζοντας πως στόχος είναι η εξάλειψη απειλών και η καταστροφή πυραύλων και ναυτικού της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει «ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Ιράν, με στόχο, όπως είπε, «την υπεράσπιση του αμερικανικού λαού και την εξάλειψη των άμεσων απειλών από το ιρανικό καθεστώς».

Σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα καταστρέψουν τους πυραύλους του Ιράν και θα ισοπεδώσουν τη βιομηχανία πυραύλων του», ενώ πρόσθεσε πως «θα εξαλείψουν το πολεμικό ναυτικό τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο», σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη «προσπάθησε να ανοικοδομήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «ενδέχεται να χαθούν ζωές γενναίων Αμερικανών ηρώων». Όπως είπε, «το κάνουμε όχι για το παρόν αλλά για το μέλλον· είναι μια ευγενής αποστολή».

Μήνυμα προς τον ιρανικό λαό

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν και στην ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος, λέγοντας στον ιρανικό λαό: «η ώρα της ελευθερίας σας είναι κοντά».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, προειδοποίησε: «πρέπει να παραδώσετε τα όπλα σας ώστε να έχετε πλήρη αμνηστία. Η εναλλακτική είναι να αντιμετωπίσετε τον βέβαιο θάνατο».

Σε νέο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον ιρανικό λαό να παραμείνει σε ασφαλή μέρη, καθώς «είναι πολύ επικίνδυνα έξω, βόμβες θα πέφτουν παντού». «Όταν τελειώσουμε, να καταλάβετε την κυβέρνησή σας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτή πιθανόν να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχετε για γενιές».

«Επί πολλά χρόνια ζητούσατε τη βοήθεια της Αμερικής αλλά δεν τη λάβατε ποτέ (…) οπότε ας δούμε πώς θα απαντήσετε. Η Αμερική σας στηρίζει με εντυπωσιακή ισχύ και καταστροφική δύναμη», σημείωσε ο Τραμπ, καταλήγοντας: «Τώρα είναι η ώρα να πάρετε στα χέρια σας το πεπρωμένο σας (…) Αυτή είναι η ώρα της δράσης, μην την αφήσετε να περάσει».

(με πληροφορίες από Times of Israel)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει περιορισμό στρατιωτικών ενεργειών στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην επίτευξη των στόχων τους στο Ιράν και εξετάζουν μείωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Κάλεσε άλλες χώρες να προστατεύσουν τα Στενά του Χορμούζ, λέγοντας ότι θα συνδράμουν αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζομαι πια βοήθεια από συμμάχους για το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για βοήθεια στα Στενά του Χορμούζ από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται πλέον ξένη υποστήριξη λόγω της στρατιωτικής τους επιτυχίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ έπληξαν τη νήσο Χαργκ του Ιράν, δηλώνει ο Τραμπ στο Truth Social

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους στο ιρανικό νησί Χαργκ, τονίζοντας ότι άφησε ανέπαφες τις πετρελαϊκές υποδομές, αλλά απείλησε πως θα τις πλήξει αν απειληθεί η ναυσιπλοΐα στο στενό του Χορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν έχουμε σχεδόν τίποτα να πλήξουμε» στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουν στο Ιράν και ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, υπογραμμίζοντας πως θα λήξει όποτε το θελήσει. Παράλληλα, Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς χρονικό όριο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «σε θέση ισχύος» μετά τις επιθέσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση ισχύος απέναντι στο Ιράν, ενώ υπογράμμισε πως οι Ιρανοί ηγέτες εξαφανίζονται γρήγορα. Επίσης, αξιολόγησε τη στρατιωτική επιχείρηση με βαθμολογία 15 στα 10.