ΓΔ: 2687.28 0.42% Τζίρος: 73.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:37
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν

Ιράν: Προσφέρει βοήθεια για διάλογο ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη προσφέρεται να μεσολαβήσει σε διάλογο μεταξύ Αφγανιστάν-Πακιστάν, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις και οι πακιστανικές δυνάμεις απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις μετά από επίθεση των Ταλιμπάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί προσέφερε τη βοήθεια της Τεχεράνης για να «διευκολυνθεί ο διάλογος» ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι «έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνει τον διάλογο και να προωθήσει τη συνεργασία» σε περιφερειακό επίπεδο.

Η παρέμβαση της Τεχεράνης έρχεται λίγες ώρες αφότου το Ισλαμαμπάντ κήρυξε «πόλεμο» στις de facto αρχές των Ταλιμπάν, μετά από επίθεση αφγανών μαχητών εναντίον πακιστανικών θέσεων στα σύνορα.

Η επίθεση οδήγησε τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς, κυρίως στην Καμπούλ και την Κανταχάρ, την πόλη που θεωρείται το λίκνο του ισλαμιστικού φονταμενταλιστικού κινήματος που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε πακιστανικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στην επαρχία Κουνάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις Ταλιμπανικές αρχές και την τοπική αστυνομία.
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό του Πακιστάν σε αφγανικό έδαφος

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσαν τον θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό τεσσάρων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δέσμευση υπεράσπισης της Σαουδικής Αραβίας «μέχρι τέλους»

Το Πακιστάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία «μέχρι τέλους», ενόψει της αύξησης των επιθέσεων Χούθι, με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει τη δέσμευση για διπλωματική και φυσική στήριξη.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού αύριο

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ μεταβαίνει αύριο στην Τεχεράνη για συνομιλίες για την ειρήνη στην περιοχή, ενώ το Πακιστάν διαμεσολαβεί μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο και τις αμερικανικές κυρώσεις.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.