ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Φώτο: Shutterstock

Ενδιαφέρον Ουγγαρίας και Γερμανίας για ρουμανικό αέριο από Neptune Deep

Ουγγαρία και Γερμανία ενδιαφέρονται να εισάγουν φυσικό αέριο από το ρουμανικό Neptune Deep στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρουμανία να στοχεύει στη μέγιστη εγχώρια χρήση. Το έργο θα ανεβάσει τη Ρουμανία στον κορυφαίο παραγωγό της ΕΕ το 2027.

Η Ουγγαρία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται να εισάγουν φυσικό αέριο από το υπεράκτιο έργο Neptune Deep της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Ενέργειας Κριστιάν Μπουσόι. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αρχική επιδίωξη ήταν η ρουμανική οικονομία να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την παραγωγή του έργου.

Η OMV Petrom, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από την αυστριακή OMV, συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Romgaz για την ανάπτυξη του Neptun Deep. Το έργο διαθέτει εκτιμώμενα αποθέματα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανακτήσιμου φυσικού αερίου και αναμένεται να καταστήσει τη Ρουμανία τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αναμονή για απόφαση εξαίρεσης Ουγγαρίας από κυρώσεις ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε πως αναμένει λεπτομέρειες για την εξαίρεση Ουγγαρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις στην ενέργεια. Τόνισε ότι η εξαίρεση ΕΕ σε Ουγγαρία και Σλοβακία αφορά την ενεργειακή ασφάλειά τους.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Επαρκή τα αποθέματα ενέργειας στην ΕΕ παρά τον πόλεμο

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες μέλη έχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διαταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και όχι στην επάρκεια αποθεμάτων.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ οι λιανικές τιμές ενέργειας στην Ελλάδα

Οι τιμές λιανικής για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της HEPI. Τον Φεβρουάριο η τιμή ήταν 23,63 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 26,13 στην ΕΕ.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ΗΠΑ και 12 χωρών για ενεργειακή ασφάλεια σε Κεντρική, Αν. Ευρώπη

Υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι 13 χωρών και των ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη χρήση υποδομών και την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ουγγαρία να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παροτρύνουν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει το μπλοκάρισμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.