ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου

ΗΠΑ: Διπλωματία προτάσσει ο Τραμπ ως πρώτη λύση για το Ιράν

Η εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ δήλωσε πως η πρώτη επιλογή με το Ιράν είναι η διπλωματία, αλλά ο πρόεδρος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ αν χρειαστεί. Ενημέρωση για το Ιράν θα κάνει κορυφαίος διπλωμάτης στο Κογκρέσο.

Η διπλωματία παραμένει η πρώτη επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη, ωστόσο ο ίδιος είναι έτοιμος να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος αν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου. Οι τοποθετήσεις έγιναν την ώρα που ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ενημερώσει τους επικεφαλής του Κογκρέσου για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ιράν.

«Η πρώτη επιλογή του προέδρου Τραμπ είναι πάντα η διπλωματία. Όμως, όπως εκείνος έχει δείξει… είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη θανατηφόρο δύναμη του στρατού των ΗΠΑ εάν χρειαστεί», δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος είναι πάντα ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων εδώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να ενημερώσει ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, γνωστά ως η Συμμορία των Οκτώ (Gang of Eight), στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρούμπιο αναμένεται να παρουσιάσει στους νομοθέτες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, όπως ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αναπτύξει σημαντική ναυτική δύναμη κοντά στις ιρανικές ακτές, ενόψει πιθανών πληγμάτων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως δίνει στην Τεχεράνη προθεσμία 10 έως 15 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των πιθανών στρατιωτικών ενεργειών εναντίον του Ιράν κατά την αποψινή του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέες συνομιλίες με το Ιράν γίνονται, αλλά η εκεχειρία έληξε

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζουν συνομιλίες, παρά την κλιμάκωση συγκρούσεων και τη λήξη της εκεχειρίας. Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις σε πλοία, με τις εντάσεις να ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξαπολύει νέες απειλές προς το Ιράν

Ο Τραμπ απείλησε το Ιράν μετά από νέες αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να «ολοκληρώσουν στρατιωτικά» τη σύγκρουση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Τραμπ για σκληρή επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σκληρά το Ιράν, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα επιτεθούν εντονότερα εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, με αφορμή την κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου από δυνάμεις του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ.