ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παλάτι των Ηλυσίων
Το Παλάτι των Ηλυσίων με τη γαλλική σημαία, σύμβολο της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι.

Το Παρίσι απαγορεύει πρόσβαση σε Αμερικανό πρέσβη μετά από ένταση με ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι δεν παρέστη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί μετά τις αντιδράσεις για τα σχόλια Τραμπ. Το ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και περιόρισε την πρόσβασή του σε κυβερνητικά στελέχη.

Ένταση σημειώθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ, καθώς ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παρίσι, Τσαρλς Κούσνερ, «δεν εμφανίστηκε» στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τον είχε καλέσει μετά από σχόλια της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον θάνατο ακροδεξιού φοιτητή στη Γαλλία. Το Κε ντ’Ορσέ εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «απέναντι σε αυτήν την προφανή παρανόηση των στοιχειωδών προσδοκιών από έναν πρέσβη που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τη χώρα του», ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αποφάσισε να μην έχει πλέον ο Αμερικανός διπλωμάτης άμεση πρόσβαση στα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης.

Το Κε ντ’Ορσέ διευκρίνισε ωστόσο ότι παραμένει πιθανό ο πρέσβης Τσαρλς Κούσνερ να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να παρουσιαστεί στο υπουργείο, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διπλωματικές συζητήσεις για την εξομάλυνση των εντάσεων στη μακρόχρονη φιλική σχέση των δύο χωρών.

Διπλωματικές αντιδράσεις και πολιτικές προεκτάσεις

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρέσβης εκπροσωπήθηκε από στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας, επικαλούμενος προσωπικές δεσμεύσεις. Η πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Τσαρλς Κούσνερ, συμπέθερος του προέδρου Τραμπ, είχε κληθεί στο υπουργείο στις 19.00, ύστερα από πρωτοβουλία του Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ο Γάλλος υπουργός είχε προηγουμένως καταδικάσει δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες επαναλήφθηκαν από την πρεσβεία στην πλατφόρμα Χ, σχετικά με τον θάνατο ενός ακροδεξιού φοιτητή, χαρακτηρίζοντάς τον «μια τραγωδία που αφορά τη διεθνή κοινότητα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταγγείλει την πολιτική βία της ακροαριστεράς και είχε ζητήσει να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Κεντέν Ντεράνκ, 23χρονος ακροδεξιός ακτιβιστής, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Λιόν από μέλη ακροαριστερών ομάδων, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός Γαλλίας.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό υπογράμμισε: «Αρνούμαστε κάθε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας (…) για πολιτικούς σκοπούς». Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε τον θάνατο του Ντεράνκ, προκαλώντας αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την κάλεσε να σταματήσει «να σχολιάζει όσα συμβαίνουν στους άλλους».

Προηγούμενα περιστατικά έντασης

Ο Αμερικανός πρέσβης, που ανέλαβε καθήκοντα το περασμένο καλοκαίρι, είχε ήδη κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από δηλώσεις που το Παρίσι χαρακτήρισε «απαράδεκτες», σχετικά με την «ανεπαρκή δράση» του προέδρου Μακρόν κατά του αντισημιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι από την κυβέρνηση

Ο Τραμπ απέπεμψε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι λόγω διαφωνιών για την υπόθεση Έπστιν και την καθυστέρηση διώξεων εναντίον αντιπάλων του. Την επαίνεσε δημόσια και ανέθεσε τα προσωρινά καθήκοντα στον Τοντ Μπλανς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αβάσιμη η δήλωση Τραμπ για αίτημα εκεχειρίας, απαντά η Τεχεράνη

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ διέψευσε τις δηλώσεις Τραμπ περί ιρανικού αιτήματος για κατάπαυση πυρός, χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς και αβάσιμες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Έκπληξη για τις επικρίσεις Τραμπ περί έλλειψης συνεργασίας με ΗΠΑ

Η Γαλλία εξέφρασε έκπληξη για την κριτική Τραμπ σχετικά με τη στάση της στον πόλεμο κατά του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη και δεν έχει επιβάλει επίσημα απαγόρευση πτήσεων σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Μακρόν με Τραμπ και Πεζεσκιάν για τις εξελίξεις σε Ιράν-ΗΠΑ

Ο Μακρόν μίλησε με Τραμπ και Πεζεσκιάν πριν μεταβεί στην Κύπρο για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, καλώντας το Ιράν να σταματήσει τα πλήγματα και να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματικής λύσης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ενημέρωσε Μακρόν για τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράν

Ο Τραμπ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μακρόν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία των εξελίξεων στον Λίβανο. Κάλεσε επίσης τον Νετανιάχου να αποφύγει χερσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.