ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δασμοί ΗΠΑ
Ξύλινα κύβοι με τη λέξη 'tariffs' πάνω στην αμερικανική σημαία αναδεικνύουν εμπορικές πολιτικές ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Τέλος στους δασμούς από Τρίτη μετά από την δικαστική απόφαση

Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων σταματά αύριο την είσπραξη δασμών που είχαν επιβληθεί με βάση τον IEEPA, έπειτα από ακύρωση τους από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) ανακοίνωσε την παύση είσπραξης των δασμών που είχαν επιβληθεί βάσει του Νόμου Επειγουσών Οικονομικών Εξουσιών (IEEPA), με ισχύ από αύριο Τρίτη στις 12:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας). Η απόφαση ακολουθεί την πρόσφατη ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς που είχε επιβάλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμα που εστάλη μέσω της υπηρεσίας Cargo Systems Messaging Service (CSMS), η CBP ενημέρωσε τους φορτωτές ότι θα απενεργοποιήσει όλους τους σχετικούς δασμολογικούς κωδικούς, οι οποίοι είχαν θεσπιστεί με τα προηγούμενα διατάγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο του IEEPA.

Η αναστολή της είσπραξης των δασμών βάσει του IEEPA συμπίπτει χρονικά με την επιβολή ενός νέου, παγκόσμιου δασμού ύψους 15%, που θεσπίστηκε από τον Τραμπ με διαφορετική νομική βάση. Το νέο αυτό μέτρο αντικαθιστά τους δασμούς που καταργήθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή.

Η CBP δεν παρείχε εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην παύση της είσπραξης των δασμών στα λιμάνια εισόδου, ούτε διευκρίνισε εάν θα υπάρξουν επιστροφές χρημάτων προς τους εισαγωγείς. Το σχετικό μήνυμα της υπηρεσίας δεν περιείχε πληροφορίες για το ενδεχόμενο αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναστολή αφορά αποκλειστικά τους δασμούς του IEEPA και δεν επηρεάζει άλλες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί από τον Τραμπ, όπως εκείνες που προβλέπονται από το άρθρο 232 του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και το άρθρο 301 του νόμου περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

«Η CBP θα παρέχει πρόσθετη καθοδήγηση στην εμπορική κοινότητα μέσω μηνυμάτων στη CSMS, όπως προβλέπεται», ανέφερε η υπηρεσία, επισημαίνοντας τη συνέχιση της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε προθεσμία μέχρι 4 Ιουλίου την ΕΕ για εμπορική συμφωνία ο Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε προθεσμία ως τις 4 Ιουλίου στην ΕΕ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αύξηση δασμών. Συζήτησε με τη φον ντερ Λάιεν και το θέμα του Ιράν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιδράει με ανησυχία στους νέους δασμούς των ΗΠΑ στα οχήματά της

Ο Μπερντ Λάνγκε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αύξηση των δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, καλώντας για σαφή και σταθερή απάντηση από την ΕΕ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή για αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω ΕΕ

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και φορτηγά στο 25%, κατηγορώντας την ΕΕ για παραβίαση εμπορικής συμφωνίας, ενώ η απόφαση ήρθε μετά από επικρίσεις κατά του καγκελάριου Μερτς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στο 25% από την επόμενη εβδομάδα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση δασμών στο 25% για αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Εξαιρούνται τα οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Καταργώ τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι μετά την επίσκεψη Καρόλου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση των δασμών στο σκωτσέζικο ουίσκι, ύστερα από την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα στις ΗΠΑ, τιμώντας τη συνεργασία Σκωτίας και Κεντάκι.