ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Φώτο: Shutterstock

Οι μετοχές των ΑΠΕ κερδίζουν και στην περίοδο της πανδημίας

Οι «πράσινες» μετοχές σημείωσε σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις και έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με εκείνες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Σημαντικά καλύτερες αποδόσεις είχαν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές εταιρειών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» τίτλοι των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,2 λεπτά, ενώ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 40,5 λεπτά κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.  

«Τα χαρτοφυλάκια με μετοχές εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας που δημιουργήθηκαν έχουν αποφέρει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές και έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια ορυκτών καυσίμων την τελευταία δεκαετία αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid 19», δήλωσε η Λένα-Καταρίνα Γκέρντες του Imperial College, μία από τους συντάκτες της μελέτης, στην «Handelsblatt». Η έρευνα,  όχι μόνο ανέλυσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά και αξιολόγησε τις τάσεις των τιμών των μετοχών 19 εταιρειών από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 163 εταιρειών ορυκτής ενέργειας για συνολική περίοδο δέκα ετών. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μετοχές πράσινων εταιρειών απέφεραν μεγαλύτερες αποδόσεις. Αν και οι περισσότερες πράσινες εταιρείες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, κατά μέσο όρο έχουν επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα από τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καταλήγουν οι ειδικοί.

Η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος τις διπλές προκλήσεις του σοκ στις τιμές του πετρελαίου και της μείωσης της ζήτησης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Γι αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει μείωση των επενδύσεων κατά περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδροηλεκτρικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιολικά και υδροηλεκτρικά ρίχνουν τη χονδρική ρεύματος σε ανοιξιάτικα επίπεδα

Μεγάλη πτώση της τιμής ρεύματος στη χονδρική αγορά, με τη συμβολή αιολικών και υδροηλεκτρικών που, λόγω των βροχών, αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα. Προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές τον Μάρτιο.
αντλία βιοκαυσίμου χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αποκλείει τα βιοκαύσιμα σόγιας από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποπομπή των βιοκαυσίμων από σόγια από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της συμβολής τους στην αποψίλωση των δασών και της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
wind-farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιολικά: «Καμπανάκι» για το νέο χωροταξικό και το κόστος ρεύματος

Η ΕΛΕΤΑΕΝ προειδοποιεί ότι οι οριζόντιοι αποκλεισμοί στο νέο χωροταξικό ΑΠΕ μπορεί να περιορίσουν επενδύσεις, να αυξήσουν το κόστος ρεύματος και να υπονομεύσουν τους κλιματικούς στόχους.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου στη Δυτική Ελλάδα: «Πράσινη» ενέργεια για 700.000 και έργα θωράκισης

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Παπασταύρου, στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν ενεργειακά και αντιπλημμυρικά έργα, με έμφαση στο νέο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα ωφελήσει κυρίως τους αγρότες της περιοχής.