ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Οι μετοχές των ΑΠΕ κερδίζουν και στην περίοδο της πανδημίας

Οι «πράσινες» μετοχές σημείωσε σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις και έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με εκείνες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Σημαντικά καλύτερες αποδόσεις είχαν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές εταιρειών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» τίτλοι των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,2 λεπτά, ενώ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 40,5 λεπτά κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.  

«Τα χαρτοφυλάκια με μετοχές εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας που δημιουργήθηκαν έχουν αποφέρει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές και έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια ορυκτών καυσίμων την τελευταία δεκαετία αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid 19», δήλωσε η Λένα-Καταρίνα Γκέρντες του Imperial College, μία από τους συντάκτες της μελέτης, στην «Handelsblatt». Η έρευνα,  όχι μόνο ανέλυσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά και αξιολόγησε τις τάσεις των τιμών των μετοχών 19 εταιρειών από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 163 εταιρειών ορυκτής ενέργειας για συνολική περίοδο δέκα ετών. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μετοχές πράσινων εταιρειών απέφεραν μεγαλύτερες αποδόσεις. Αν και οι περισσότερες πράσινες εταιρείες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, κατά μέσο όρο έχουν επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα από τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καταλήγουν οι ειδικοί.

Η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος τις διπλές προκλήσεις του σοκ στις τιμές του πετρελαίου και της μείωσης της ζήτησης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Γι αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει μείωση των επενδύσεων κατά περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ντι Μάγιο: Στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Κόλπου για ενέργεια και ασφάλεια

Ο Λουΐτζι Ντι Μάγιο, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον Κόλπο, τόνισε σε συνέδριο στην Αθήνα τη σημασία της εμβάθυνσης συνεργασίας ΕΕ-Κόλπου, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας τη στήριξη στις χώρες του GCC.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για ΑΜΚ, στις ράγες επενδύσεις 24 δισ.

Μπαίνει στις ράγες το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΗ ύψους 24 δισ. έως το 2030 με επίκεντρο ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή σε υφιστάμενες και νέες αγορές και data centers. Εμπιστοσύνη των μετόχων για την ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ.
Ιωάννης Μαργαρής ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Δίκτυα & διασυνδέσεις, το κλειδί για το ευρωπαϊκό μέλλον

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την έγκριση για τη Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση επενδύσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, οι στόχοι για EBITDA τo 2026 και ΑΠΕ το 2030

Το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης ΑΜΚ. Σε τροχιά επίτευξης οι στόχοι για EBITDA 2,4 δισ. το 2026, 18,8 GW ΑΠΕ έως το 2030 και αυξημένο μέρισμα κατά 33% φέτος. «Πράσινο» το 82% των επενδύσεων στο τρίμηνο.