ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Ρούμπιο στο Ισραήλ, εν μέσω έντασης με Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφθεί το Ισραήλ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου εν μέσω έντασης με το Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης Τραμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ρούμπιο θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το ταξίδι του αμερικανού ΥΠΕΞ πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του «συμβουλίου ειρήνης» του προέδρου Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη έχει στείλει σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι «καλά θα κάνει» να προχωρήσει σε συμφωνία, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος είχε πρόσφατα συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει σκληρή στάση απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα απειλήσει την Τεχεράνη με στρατιωτική επέμβαση, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που παραμένουν αντίπαλοι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες στις 6 Φεβρουαρίου στο Ομάν. Οι επαφές αυτές ήταν οι πρώτες μετά τον πόλεμο 12 ημερών του Ιουνίου, που εξαπέλυσε το Ισραήλ και στον οποίο συμμετείχαν για μία ημέρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, βομβαρδίζοντας τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.

Προχθές Τρίτη, στη Γενεύη, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Ιράν, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο.

Μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία, οι δύο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία είχε διακοπεί λόγω του πολέμου του Ιουνίου. Ωστόσο, τόνισαν πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά την άρση των κυρώσεων στο πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση ορισμένων κυρώσεων στο πετρέλαιο για να μειωθούν οι τιμές, που εκτοξεύτηκαν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν. Οι τιμές ξεπέρασαν ξανά τα 100 δολάρια λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τραμπ – Εκκένωση χιλιάδων από χώρες της Μέσης Ανατολής

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνουν χιλιάδες άτομα από τη Μέση Ανατολή λόγω της σύγκρουσης με Ισραήλ και Ιράν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδράμει Αμερικανούς υπηκόους για μεταφορά μέσω πτήσεων ή χερσαίων μέσων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν χιλιάδες από τη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνουν χιλιάδες άτομα από χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω της σύγκρουσης με Ιράν και Ισραήλ. Τόνισε ότι αυτό γίνεται «αθόρυβα αλλά απρόσκοπτα», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μόνο «άνευ όρων παράδοση» η συμφωνία με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι μόνο η «άνευ όρων παράδοση» του Ιράν θα φέρει συμφωνία και πως μετά θα στηρίξουν μαζί με συμμάχους την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ηγέτες του Ιράν ζητούν διάλογο – Θα μιλήσω μαζί τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η νέα ιρανική ηγεσία επιθυμεί διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις κατά του Ιράν που προκάλεσαν τον θάνατο του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα γίνουν συνομιλίες.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρωθυπουργός: Επιφυλακτικός για τη στάση Τραμπ προς Ιράν

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε «καλή συμφωνία» με το Ιράν, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και τον περιορισμό της στήριξης σε ένοπλες ομάδες.