ΓΔ: 2279.8 0.03% Τζίρος: 75.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:43
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
Φωτο: Shutterstock

Ντάουτι: «Δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Ντάουτι, επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας την ανάγκη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και πρόοδος σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Την προσήλωση της βρετανικής κυβέρνησης σε μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού επαναβεβαιώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι. 

Η δήλωσή του αποτελεί απάντηση σε επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο προς τον πρωθυπουργό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολής.

Ο Βρετανός υφυπουργός τονίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της διαίρεσης του νησιού.

 Αναφερόμενος στις διευρυμένες συναντήσεις (5+1) που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, επισημαίνει ότι επιτεύχθηκαν «σημαντικά βήματα» και εκφράζει την ελπίδα για νέα ώθηση της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η περαιτέρω πρόοδος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θεωρείται κρίσιμη, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και στην τριμερή συνάντηση της 11ης Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και της Απεσταλμένης. 

Όπως σημειώνεται, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «ο πραγματικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Στίβεν Ντάουτι διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την ενεργό εμπλοκή του με όλα τα μέρη, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας.

 Η επιστολή ολοκληρώνεται με ευχαριστίες προς την κυπριακή ομογένεια για τη σταθερή έκφραση των απόψεων και των ανησυχιών της γύρω από το Κυπριακό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Ο Κιρ Στάρμερ δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, δίνοντας έμφαση στη στήριξη προς την Ουκρανία και επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να ωριμάσει γεωπολιτικά μέσα στη σημερινή ρευστή εποχή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται γεωπολιτική ωρίμανση για να ανταποκριθεί στη ρευστή διεθνή κατάσταση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στρατηγικών επιλογών και ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην ενέργεια στα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναπτύξει δικές της ενεργειακές πηγές, να ενισχύσει τις υποδομές και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης

Ο Θ. Κοντογεώργης μίλησε στο Real FM για τη συμφωνία με τη Chevron, τη συνταγματική αναθεώρηση, τις πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή και τις ιστορικές φωτογραφίες Καισαριανής, ενώ σχολίασε και την υπόθεση Παναγόπουλου ζητώντας ταχεία δικαστική διερεύνηση.