ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τοπίο Σίδνεϊ Αυστραλίας

Η Αυστραλία επενδύει 2,4 δισ. ευρώ σε νέο ναυπηγείο πυρηνικών υποβρυχίων

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, ανακοίνωσε επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέου ναυπηγείου κατασκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS με ΗΠΑ και Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε επένδυση άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέου ναυπηγείου, όπου θα ναυπηγηθούν υποβρύχια με πυρηνική πρόωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας AUKUS με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η συμφωνία AUKUS, που υπεγράφη το 2021, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στον Ειρηνικό και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Η υπογραφή της είχε οδηγήσει στην ακύρωση μεγάλης εξοπλιστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Γαλλία.

Η αρχική επένδυση —«προκαταβολή», όπως τη χαρακτήρισε ο Άντονι Αλμπανέζι— ύψους 3,9 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) θεωρείται κρίσιμη για την κατασκευή υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση και συμβατικά όπλα. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία στόλου αιχμής, με μεταφορά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Μακροπρόθεσμα, η επένδυση στο ναυπηγείο εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 30 δισ. δολάρια Αυστραλίας (18 δισ. ευρώ), ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων, μπορεί να προσεγγίσει τα 200 δισ. ευρώ σε βάθος τριών δεκαετιών.

Η Αυστραλία θα αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη δικών της υποβρυχίων στο μέλλον. Τα αμερικανοβρετανικού σχεδιασμού υποβρύχια αναμένεται να ενταχθούν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας από το 2032, ενισχύοντας τη δυνατότητα πλήγματος μακράς εμβέλειας στον Ειρηνικό.

Το νέο ναυπηγείο στην Αδελαΐδα

Ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς ανέφερε ότι το νέο ναυπηγείο, που θα κατασκευαστεί κοντά στην Αδελαΐδα, αποτελεί στοιχείο-κλειδί του εξοπλιστικού προγράμματος. Όπως δήλωσε, «η μεταμόρφωση σε εξέλιξη στην Όσμπορν δείχνει ότι η Αυστραλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να αποκτήσει εθνικά κυρίαρχη δυναμικότητα για τη ναυπήγηση δικών μας υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση τις δεκαετίες που έρχονται».

Η συμφωνία AUKUS είχε προκαλέσει σημαντική διπλωματική κρίση με τη Γαλλία, καθώς η Καμπέρα είχε προηγουμένως επιλέξει γαλλικού σχεδιασμού υποβρύχια με συμβατική πρόωση, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν στραφεί προς τη συνεργασία με Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Αυστραλίας, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον αμυντικό χάρτη της περιοχής του Ειρηνικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση 17 εκατ. ευρώ σε αιτούντες άσυλο από την κυβέρνηση Αυστραλίας

Η Αυστραλία θα καταβάλει 17 εκατ. ευρώ σε δεκάδες αιτούντες άσυλο που παρέμειναν στο απομονωμένο κέντρο της Γουμέρα (1999-2003), το οποίο είχε δεχτεί έντονη κριτική για τις συνθήκες κράτησης και τις σκληρές πολιτικές της εποχής.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Ν. Δένδια στις ΗΠΑ με πρωτοπόρους στην αμυντική καινοτομία

Σήμερα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στους τομείς καινοτομίας και αμυντικών τεχνολογιών.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αυστραλία

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όπλων, στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας, μακριά από την Κίνα, ενισχύοντας έτσι την ετοιμότητά του στην περιοχή.
Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Πεζικού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Παρίσι ο «Φιλοκτήτης» της METLEN με το «στόχαστρο» στις διεθνείς αγορές

Η Metlen παρουσιάζει σήμερα στο Παρίσι τον «Φιλοκτήτη», ένα τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Πεζικού που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γαλλική KNDS για εφοδιασμού του ελληνικού Στρατού και εξαγωγές.