ΓΔ: 2693.74 -0.05% Τζίρος: 109.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:38
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.

Η στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο βαθμός επιθετικότητας της Μόσχας στη μεταπολεμική περίοδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση ή την άρση των διεθνών κυρώσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λετονίας.

«Η στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας θα συνεχιστεί σίγουρα μετά το τέλος των συγκρούσεων, αλλά η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπτύξει ταχύτερα τις στρατιωτικές της δυνατότητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έγκιλς Ζβιέντρις, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λετονίας (SAB).

Ο Ζβιέντρις πρόσθεσε ότι «η ενδεχόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: την έκβαση της σύγκρουσης, το πάγωμά της ή όχι, και τη διατήρηση ή όχι των κυρώσεων». Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει ενσωματωθεί τόσο βαθιά σε ένα μοντέλο οικονομίας πολέμου, ώστε η αναστροφή της πορείας αυτής να είναι δύσκολη, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει την επιθετική της στάση έναντι ευρωπαϊκών κρατών.

Η Λετονία και οι ρωσικές απειλές

Αναφερόμενος στη Λετονία, ο διευθυντής της SAB σημείωσε: «Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει σχέδια εισβολής στις βαλτικές χώρες, όπως έχει κάνει για πολλά άλλα πράγματα, δεν σημαίνει ότι θα επιτεθεί. Η Ρωσία δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για τη Λετονία επί του παρόντος».

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλες μορφές κινδύνων, κυρίως στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της SAB για το 2025, «η Ρωσία συνέχισε να αποτελεί την κύρια κυβερνοαπειλή για τη Λετονία λόγω των στρατηγικών της στόχων γενικότερα, καθώς και της υποστήριξης στην Ουκρανία».

Ρωσόφωνοι πληθυσμοί και πολιτικές εντάσεις

Η SAB προειδοποιεί επίσης για τις κατηγορίες που διατυπώνει η Μόσχα κατά των χωρών της Βαλτικής και ειδικότερα της Λετονίας, σχετικά με τη μεταχείριση των ρωσόφωνων πληθυσμών. «Εδώ και ενάμιση χρόνο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τακτικά ότι προετοιμάζεται να προσφύγει νομικά κατά των βαλτικών χωρών, ανάμεσά τους η Λετονία, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) για παραβίαση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων κατοίκων», αναφέρει η έκθεση. Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι να πιεστεί η Ρίγα να αλλάξει «την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία και στον ρωσόφωνο πληθυσμό».

Το 2025, περίπου το 23% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων της Λετονίας αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι, σύμφωνα με το εθνικό γραφείο στατιστικής. Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία το 2022, οι λετονικές αρχές αποφάσισαν ότι οι ρωσόφωνοι κάτοικοι θα πρέπει να εξεταστούν στη λετονική γλώσσα, διαφορετικά ενδέχεται να απελαθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εξετάζει αποστολή εμπειρογνωμόνων για εναέρια ασφάλεια Βαλτικής

Η Ουκρανία εξετάζει αποστολή εμπειρογνωμόνων ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής, μετά τη συντριβή δύο ουκρανικών drones στη Λετονία. Παράλληλα, εκφράστηκαν συγγνώμες εφόσον επιβεβαιωθεί το περιστατικό.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Δικαιολογημένα τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία κοντά στην Πολωνία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δικαιολογεί τα χθεσινά πλήγματα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτελούν αποστολές σε όλη τη χώρα. Drone έπληξε μηχανή τρένου κοντά στα πολωνικά σύνορα, χωρίς θύματα.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιβύη αρνείται ότι έδωσε βάση στην Ουκρανία για επιθέσεις σε ρωσικά πλοία

Η Λιβύη διέψευσε ότι επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βάση της για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σχετική συμφωνία ή συντονισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά πλοία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να πλήττει πλοία με όπλα για την Ουκρανία, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προειδοποίησε τη Λετονία για οικονομικές απώλειες από τους δασμούς στα ρωσικά σιτηρά.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ρωσικές εγκαταστάσεις αερίου στη Σιβηρία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα σε δύο ρωσικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, προκαλώντας απώλειες στη ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι εξήρε την επίθεση, τη βαθύτερη σε ρωσικό έδαφος ως τώρα.