ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Ζελένσκι: Ο Πούτιν είναι ένας σκλάβος του πολέμου, δεν θέλει ειρήνη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε αισιοδοξία για τις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά ανησυχεί για τις επανειλημμένες πιέσεις προς την Ουκρανία για παραχωρήσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στη Γενεύη θα είναι ουσιαστικές και παραγωγικές, επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι η Ουκρανία καλείται πολύ συχνά να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

«Ειλικρινά ευελπιστούμε οι τριμερείς μας συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα να είναι σοβαρές, ουσιαστικές, να βοηθήσουν όλους μας, αλλά ειλικρινά κάποιες φορές υπάρχει η αίσθηση οι δύο πλευρές μιλάνε για τελείως διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι Αμερικανοί «επιστρέφουν συχνά στο ζήτημα των παραχωρήσεων» και πως αυτές αφορούν κυρίως την Ουκρανία, όχι τη Ρωσία. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αισθάνεται «ένα βαθμό» πίεσης μετά την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για ανάλογες κινήσεις και από τη ρωσική πλευρά.

«Δώστε μας δύο μήνες εκεχειρίας και θα πάμε σε εκλογές. Δώστε μας εκεχειρία. Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να το πράξει: να πιέσει τον τον Πούτιν, να κάνει εκεχειρία. Μετά η βουλή μας θα τροποποιήσει τον νόμο και θα πάμε σε εκλογές», ανέφερε ο Ζελένσκι, απαντώντας στις αμερικανικές εκκλήσεις για άμεσες εκλογές.

Κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν «σκλάβο του πολέμου». Όπως είπε, ο Πούτιν «δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του να εγκαταλείψει την ίδια την ιδέα του πολέμου. Μπορεί να νομίζει ότι είναι τσάρος, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκλάβος του πολέμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τον αργό ρυθμό λήψης πολιτικών αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων. «Σε αυτόν τον πόλεμο, τα όπλα εξελίσσονται ταχύτερα από τις αποφάσεις που θα έπρεπε να τα σταματήσουν», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που χρησιμοποιεί η Μόσχα γίνονται ολοένα και πιο θανατηφόρα καθώς η σύγκρουση μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στιβ Γουίτκφο θα συναντηθεί με Συμβούλους Ασφαλείας Ουκρανίας-ΕΕ

Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντάται σήμερα στο Μαϊάμι με συμβούλους εθνικής ασφάλειας Ουκρανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΒ. Ο ίδιος και ο Τζάρεντ Κούσνερ θα δουν ρωσική αντιπροσωπεία για προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρικό εργοστάσιο ξεκινά παραγωγή 5.000 drone ΤΝ για Ουκρανία

Ξεκίνησε σε εργοστάσιο κοντά στο Μόναχο η παραγωγή 5.000 μαχητικών drone για Ουκρανία, σύμφωνα με την Auterion. Τα πρώτα drones για τη Γερμανία παραδόθηκαν, ενώ παραγγελίες αξίας 300 εκατ. ευρώ και νέα συμβόλαια αναμένονται.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσική επικράτηση θα ενισχύσει αυταρχικούς ηγέτες, λέει ο Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως και τόνισε πως μόνο ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το επιδιώκει.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ολοκληρώνει συμφωνία για drones με τη Γερμανία, λέει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία και η Γερμανία βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη drones, πυραύλων και λογισμικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, που τόνισε τα οφέλη για την άμυνα και των δύο χωρών.