ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πανοραμική Άντις Αμπέμπα
Η σύγχρονη πόλη της Άντις Αμπέμπα με ουρανοξύστες και φύση στο προσκήνιο.

Οι αρχές της Αιθιοπίας δεν ανανεώνουν διαπιστεύσεις ανταποκριτών του Reuters

Οι αιθιοπικές αρχές δεν ανανέωσαν τις διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων του Ρόιτερς, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση έρευνας για στρατιωτική βάση της RSF στη χώρα. Δεν δόθηκε απάντηση στο Γαλλικό Πρακτορείο για το θέμα.

Οι αιθιοπικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις διαπιστεύσεις τριών ανταποκριτών του Ρόιτερς, όπως ανακοίνωσε το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα περιβάλλον όπου η ελευθερία του Τύπου στην ανατολική Αφρική φαίνεται να περιορίζεται.

Το Ρόιτερς δεν γνωστοποίησε τον λόγο της απόφασης των αρχών της Αντίς Αμπέμπα.

 Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία η Αιθιοπία φέρεται να φιλοξενεί βάση εκπαίδευσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που από τον Απρίλιο του 2023 πολεμά εναντίον του τακτικού στρατού του Σουδάν.

Οι αιθιοπικές αρχές, ερωτηθείσες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο.

«Η αιθιοπική κυβέρνηση απέσυρε τη διαπίστευση του Ρόιτερς για την 39η σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης και δεν ανανέωσε τις διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων του Ρόιτερς με έδρα την Αντίς Αμπέμπα για να εργάζονται στη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος του πρακτορείου μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Το Ρόιτερς σημείωσε ότι εξετάζει το ζήτημα και θα συνεχίσει να καλύπτει την Αιθιοπία με ανεξάρτητο, αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές του Thomson Reuters.

Μέλος της αιθιοπικής αρχής για τα μέσα ενημέρωσης (EMA), που είναι αρμόδια για τις διαπιστεύσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πληροφορίες για την υπόθεση.

Το Reuters αποτελεί ένα από τα τρία κορυφαία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μαζί με το AP και το AFP.

Περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου

Τους τελευταίους μήνες στην Αιθιοπία έχουν καταγραφεί περιπτώσεις φυλάκισης δημοσιογράφων ή ανάκλησης διαπιστεύσεων.

 Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), η χώρα κατατάσσεται στην 145η θέση μεταξύ 180 κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου, ενώ πέντε δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι.

Τον Δεκέμβριο, οι αρχές είχαν «αναστείλει οριστικά» τις διαπιστεύσεις των τοπικών δημοσιογράφων της Deutsche Welle (DW), ενώ δεν ανανεώθηκαν και οι διαπιστεύσεις των ανταποκριτών του BBC.

Πολιτικό περιβάλλον και εκλογές

Η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με περίπου 130 εκατομμύρια κατοίκους, κυβερνάται από το 2018 από τον πρωθυπουργό Αμπίι Άχμεντ.

 Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι το μιντιακό τοπίο υπό τον Αμπίι παραμένει «πολύ πολωμένο», με έμφαση στις απόψεις εις βάρος της επαλήθευσης των πληροφοριών, αν και χαρακτηρίζεται «πιο ανοικτό και πλουραλιστικό» σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Η χώρα αναμένεται να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές την 1η Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίπαλοι της Αιθιοπίας ζητούν λύσεις, ο στρατός περιπολεί τη Μεκέλε

Η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν καλούν σε ειρηνική επίλυση διαφορών και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, όπως τονίστηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής στο Ελ Αλαμέιν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά και καπνός κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ

Στήλη καπνού και φωτιά εντοπίστηκαν σήμερα κοντά σε εγκατάσταση της Aramco στο Ριάντ, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για το περιστατικό από τις σαουδαραβικές αρχές ή την εταιρεία.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία κλείνει το T24 λόγω «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας»

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο του ανεξάρτητου ιστότοπου Τ24 λόγω «προπαγάνδας ΛΟΑΤΚΙ+», στο πλαίσιο κατασταλτικής εκστρατείας, με την απόφαση να εφαρμόζεται και στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΕΕ: Ο κανονισμός PPWR δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εντείνει τις παρεμβάσεις της για τον Κανονισμό PPWR, ζητώντας ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και διορθώσεις, καθώς θεωρεί πως ο κανονισμός επιβαρύνει άδικα τις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Πιτ Χέγκσεθ στο Λευκό Οίκο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα μείωση ανώτατων αξιωματικών εξετάζει το Πεντάγωνο

Ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ θα ανακοινώσει σήμερα μείωση ανώτατων αξιωματικών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μετέδωσε πρώτο το Fox News, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του στο Κουάντικο της Βιρτζίνια.
Τηλεοπτικός σταθμός στούντιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κιρμικίρογλου: Αλλαγές ΜΜΕ, κρατική στήριξη και παραπληροφόρηση

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου παρουσίασε στρατηγική για ενίσχυση της ενημέρωσης, με νέα μέτρα για τον Τύπο, εκπαίδευση στα μέσα και έμφαση στην τεχνολογία. Χαμηλή παραμένει η εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ, με τους πολίτες να προτιμούν τα social media.