ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:41
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται από το Οβάλ Γραφείο με αμερικανικές σημαίες στο φόντο.

Ο Τραμπ απειλεί να λάβει μέτρα κατά της Κίνας

Η προσπάθεια της Κίνας να παρακάμψει την νομοθετική διαδικασία στο Χονγκ Κονγκ οδηγεί σε νέα σύγκρουση με τις ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως θα υπάρξει δυναμική απάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για να λάβει μέτρα κατά της Κίνας αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την προσπάθεια του Πεκίνου να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ νόμους περί εθνικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας για τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Κάνουμε κάτι τώρα. Νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον, αλλά δε θα μιλήσω σήμερα γι' αυτό».

«Είναι κάτι για το οποίο θα ακούσετε σχετικά…, πριν από το τέλος της εβδομάδας –πολύ δυναμικά, νομίζω» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια τον οποίο η Κίνα θέλει να «επιβάλει» για να «παρακάμψει» τη νομοθετική διαδικασία στο Χονγκ Κονγκ «θα ήταν ένα θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί το Πεκίνο», έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο που έχει τονίσει οτι «οι ΗΠΑ προτρέπουν σθεναρά το Πεκίνο να ξανασκεφτεί την καταστροφική πρότασή του, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, τους δημοκρατικούς θεσμούς του και τις πολιτικές ελευθερίες του».

Υπενθυμίζουμε πως το τελευταίο διάστημα οι... συστάσεις προς την Κίνα σχετικά με το νέο αμφιλεγόμενο νόμο για το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σε καθημερινή διάταξη από την αμερικανική κυβέρνηση με την τελευταία να είναι πριν δυο μέρες όταν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν είχε αναφέρει πως«φαίνεται ότι, με αυτόν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά θα αναλάβουν (οι Κινέζοι) τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ και αν το κάνουν (...) ο υπουργός (Εξωτερικών) Μάικ Πομπέο πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλού βαθμού αυτονομία και αν συμβεί αυτό θα επιβληθούν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έλαβε πρόσκληση για το "Συμβούλιο Ειρήνης" του Τραμπ από ΗΠΑ

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι προσκλήθηκε στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Διεθνώς, άλλες κυβερνήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές, φοβούμενες πιθανή υπονόμευση του ρόλου του ΟΗΕ.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί καλούν τον Τραμπ να μη διώξει πρεσβευτές

Δέκα Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απομάκρυνση 30 διπλωματών, τονίζοντας ότι το κενό ηγεσίας ευνοεί Ρωσία και Κίνα, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης με κατάλληλα στελέχη.