ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
Ουκρανική σημαία, πολεμικά οχήματα και εμπόδια στους δρόμους του Κιέβου.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια 35 δισ. δολαρίων

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεσμεύτηκαν σε στρατιωτική βοήθεια ύψους 35 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΘΑ Τζον Χίλι, περιλαμβάνοντας νέες και παλαιότερες υποσχέσεις, με στόχο ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεσμεύτηκαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 35 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Το ποσό περιλαμβάνει τόσο νέες διμερείς δεσμεύσεις όσο και προηγούμενες υποσχέσεις των συμμάχων, μεταξύ των οποίων τα 11,5 δισεκ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Γερμανία, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Θα αυξήσουμε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Χίλι μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι το 2025 η ομάδα συγκέντρωσε περίπου 45 δισεκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και πρόσθεσε πως «το 2026 πρέπει να τα πάμε καλύτερα, να κάνουμε περισσότερα».

Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα παραδώσει πέντε νέα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς τύπου PAC-3 στην Ουκρανία. Παράλληλα, κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να συνεισφέρουν τουλάχιστον τριάντα αντίστοιχα συστήματα.

«Ξέρουμε όλοι ότι το θέμα είναι να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Πιστόριους, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Μιχαήλο Φεντόροφ.

Ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές

Οι μαζικές ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης εν μέσω χειμώνα. «Πρόκειται απλώς για τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Πιστόριους, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον χειμώνα «σαν όπλο σε βάρος αθώων γυναικών, παιδιών και ανδρών».

«Οι Ρώσοι δεν μπορούν να μας νικήσουν επί του πεδίου, για αυτό διεξάγουν πόλεμο εναντίον των κρίσιμων υποδομών μας», σχολίασε από την πλευρά του ο Φεντόροφ.

Η Γερμανία και η Βρετανία συμπροεδρεύουν στην Ομάδα Επαφής, η οποία είχε προηγουμένως τεθεί υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται το Κίεβο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ για συνομιλίες με τον Ζελένσκι, λίγο πριν από την παραίτησή του. Ο Άντι Μπέρναμ αναλαμβάνει αρχηγός Εργατικών αύριο και πρωθυπουργός τη Δευτέρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αναμένεται να κατασκευάζει πυραύλους Patriot μέχρι τέλος του έτους

Η Ουκρανία αναμένεται να αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής πυραύλων για τα Patriot μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Freyja με εκτοξευτή και πύραυλο υπό δοκιμή.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα απαντήσουμε με ισχυρότερα χτυπήματα στις ουκρανικές επιθέσεις

Ο Πούτιν προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις ουκρανικές επιθέσεις με ισχυρά αντίποινα και αυξημένη ένταση, καθώς αγνοεί εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις μετά από πλήγματα σε ρωσικές υποδομές που προκαλούν ελλείψεις καυσίμων.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ρούτε υπόσχεται δισεκατομμύρια για ενίσχυση της Συμμαχίας

Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει την απαραίτητη στήριξη, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Νέος μηχανισμός για αγορά ουκρανικών όπλων από εταίρους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νέο μηχανισμό που επιτρέπει σε εταίρους να αγοράζουν ουκρανικά όπλα και στρατιωτική τεχνολογία απευθείας, στηρίζοντας οικονομικά τις ένοπλες δυνάμεις της, τέσσερα χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.