ΓΔ: 2690.67 0.93% Τζίρος: 139.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:36
μαχητικό Rafale Γαλλίας

Η Ινδία εγκρίνει αγορά 114 Rafale από τη Γαλλία

Η Ινδία ενέκρινε την αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 39 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τις αεροπορικές της δυνάμεις λίγο πριν από την επίσκεψη Μακρόν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ενέκρινε την αγορά νέων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σε μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «σημαντικό ορόσημο» και προαναγγέλλει μια «ιστορική» συμφωνία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα.

Η απόφαση του Νέου Δελχί αφορά συνολικά στρατιωτικές προμήθειες αξίας 39 δισεκ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής εταιρείας Dassault. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές συμφωνίες της Ινδίας, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή της ισχύ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αγορά αυτή «θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να διεξάγουμε αεροπορικές αποστολές (…) και θα βελτιώσει σημαντικά τις αποτρεπτικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, χάρη στα επιθετικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς». Η δήλωση υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για την αεροπορική υπεροχή της χώρας.

Πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Αμυντικών Αγορών αφορά την προμήθεια 114 αεροσκαφών Rafale. Η κλίμακα της συμφωνίας καθιστά την Ινδία έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της Dassault στον κόσμο.

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ σημαντικό ορόσημο» και «ιστορικών διαστάσεων» σύμβαση. «Αισιοδοξούμε και ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα προσεχώς», δήλωσε σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Ινδία, μεταξύ 17-19 Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την αγορά πυραύλων, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για τους γαλλικούς Scalp, ενώ παραμένει άγνωστο αν η συμφωνία για τα Rafale θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των πιλότων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πυρηνική αποτροπή που πρότεινε ο Μακρόν

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πρωτοβουλία πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν, αυξάνοντας σε δέκα τις ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν. Θα δημιουργηθεί πυρηνική πιλοτική ομάδα για την υλοποίηση της συνεργασίας στους επόμενους μήνες.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πυρηνική αποτροπή Γαλλίας με ευρωπαϊκή διάσταση στο εξής

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το νέο γαλλικό δόγμα «πυρηνικής αποτροπής» που αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση. Αναφέρθηκε σε έξι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που εξετάζουν συνεργασία και κοινές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ινδία διαπραγματεύονται για την αγορά 114 Rafale από το Νέο Δελχί

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση 114 Rafale στην Ινδία, με το Παρίσι και το Νέο Δελχί να συζητούν όρους κατασκευής, καθώς η Ινδία επιθυμεί συναρμολόγηση στο έδαφός της. Η αισιοδοξία στις δύο πλευρές είναι έντονη.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Σαιν Πιερ ε Μικελόν ο Καναδός πρωθυπουργός, υποδoχή από τον Μακρόν

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Σαιν Πιερ ε Μικελόν, όπου έγινε δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι ηγέτες τόνισαν τη φιλία και την κοινή τους βούληση για ειρήνη και ευημερία.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Λι Τζάε Μιουνγκ: Συνεργασία για ασφάλεια στα Στενά Ορμούζ

Μακρόν και Λι Τζάε Μιουνγκ συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Νότια Κορέα στέλνει ομάδα επιθεώρησης για να εκτιμήσει την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, χωρίς να αναπτύξει στρατεύματα.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος κορυφής για το Διάστημα στο Παρίσι με συμμετοχή Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για το Διάστημα στο Παρίσι, με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες από 120 χώρες. Φέτος, κύριο θέμα αποτελεί η διακυβέρνηση του Διαστήματος και η διεθνής συνεργασία.