ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ

Λίβανος: Μηχανικός παρίστανε τον πρίγκιπα και εξαπατούσε για αξιώματα

Απατεώνας που παρίστανε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, με τη βοήθεια ιερωμένου, εξαπάτησε γνωστούς Λιβανέζους, υποσχόμενος πολιτικά αξιώματα. Συνελήφθησαν το 2025· η έρευνα πλησιάζει στην ολοκλήρωση, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ένας απατεώνας που παρουσιαζόταν ως Σαουδάραβας πρίγκιπας κατάφερε, με τη βοήθεια ενός ιερωμένου, να εξαπατήσει επιφανείς Λιβανέζους, υποσχόμενος υψηλά πολιτικά αξιώματα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Περίπου δέκα γνωστά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί και βουλευτές, ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, το οποίο αποκάλυψε πτυχές διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο υποτιθέμενος πρίγκιπας, μηχανικός ονόματι Μουστάφα αλ Χεσιάν, και ο συνεργός του, ο σεΐχης Χαλντούν Οραϊμέτ, συνελήφθησαν στα τέλη του 2025. Η έρευνα σε βάρος τους «οδεύει προς την ολοκλήρωσή της», όπως ανέφερε η ίδια πηγή, που ζήτησε ανωνυμία.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι εκβιασμοί φαίνεται να διαπράχθηκαν αποκλειστικά από τους δύο κρατουμένους, χωρίς ενδείξεις εμπλοκής τρίτων προσώπων στην υπόθεση.

Ο μηχανικός, μιμούμενος άπταιστα τη σαουδαραβική προφορά, υποδυόταν τον πρίγκιπα και έδινε τηλεφωνικά εντολές σε διάφορα πρόσωπα, κυρίως μέλη της σουνιτικής κοινότητας του Λιβάνου, καθοδηγώντας τα για την πολιτική γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ο σεΐχης Οραϊμέτ παρείχε στον «πρίγκιπα Άμπου Όμαρ» τα τηλέφωνα και τις πληροφορίες για πολιτικούς και επιχειρηματίες που γνώριζε, διευκολύνοντας έτσι την απάτη.

Ο απατεώνας, που παρουσιαζόταν ως μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, υποσχόταν στα θύματά του ότι το βασίλειο θα στήριζε την υποψηφιότητά τους για διάφορες θέσεις, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά. «Πολλοί πολιτικοί με τους οποίους ήρθε σε επαφή εμφανίστηκαν ως μάρτυρες και παραδέχτηκαν τα γεγονότα», ανέφερε η δικαστική πηγή.

Όπως προσέθεσε, «είπαν ότι έδιναν χρήματα σαν ανθρωπιστική δωρεά για μη κυβερνητικές οργανώσεις ή πρόσωπα και όχι με στόχο να αποκτήσουν πολιτικά αξιώματα».

Η πολιτική διάσταση και οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία παραδοσιακά διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου. Ωστόσο, πριν από χρόνια απέσυρε την υποστήριξή της από τον σημαντικότερο σουνίτη ηγέτη της χώρας, τον Σάαντ Χαρίρι, κατηγορώντας τη Βηρυτό ότι επηρεάζεται από τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.

Η σουνιτική κοινότητα αποδυναμώθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση του Χαρίρι να αποσυρθεί από την πολιτική, γεγονός που άλλαξε τις ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Ριάντ άρχισαν να βελτιώνονται μετά την εκλογή του προέδρου Ζοζέφ Αούν και τον διορισμό του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ στις αρχές του 2025, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στις διμερείς επαφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαΐρ Μπολσονάρου σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπολσονάρου και Λούλα σε τηλεμαχία για ακρίβεια και διαφθορά στη Βραζιλία

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου και ο Λούλα ντα Σίλβα διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κόστος ζωής και αντάλλαξαν προσωπικές επιθέσεις στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, με τη μάχη να παραμένει αμφίρροπη.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρειος Πάγος και Εισαγγελία απαντούν σε άρθρο για διαφθορά στη Δικαιοσύνη

Ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του τονίζουν πως όσοι αμφισβητούν τις δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ζυγίζουν τη σοβαρότητα των λεγομένων τους. Επισημαίνουν ότι άστοχες καταγγελίες πλήττουν την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα βρούμε τα λεφτά με την εντιμότητά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τον Παλαμά Καρδίτσας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη, δεσμευόμενος για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και προτάσσοντας έκτακτη εισφορά στους πλούσιους για δημόσια χρηματοδότηση.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Ενάντια σε λαϊκισμό, διαφθορά και οπισθοδρομικές πολιτικές»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στο MEGANEWS, άσκησε δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, κατηγορώντας τους για πολιτική αναξιοπιστία και διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας σχετικά με τα μνημόνια και το έλλειμμα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή πρώην ηγέτη συμμάχου Άσαντ στον Λίβανο από τουρκικές και συριακές υπηρεσίες

Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τουρκοσύρος παραστρατιωτικός Μιχράτς Ουράλ απήχθη στον Λίβανο από συριακές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς προειδοποίηση προς τη Βηρυτό, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη που ανακοίνωσε η Δαμασκός.
Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Παραδοχή για τον μισό τόνο εκρηκτικών που κατασχέθηκε

Η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν πρόσφατα ανήκαν σε αυτήν και προορίζονταν για την «αντίσταση» κατά του Ισραήλ. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα γίνεται ανεκτή η κατοχή παράνομων όπλων.