ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κερί σε σκοτάδι

Γαλλία: Τρεις θάνατοι βρεφών μετά από ανακληθέν βρεφικό γάλα

Οι αρχές στη Γαλλία αναφέρουν 3 θανάτους βρεφών που φέρονται να κατανάλωσαν ανακληθέν βρεφικό γάλα. Στους 14 οι νοσηλευθέντες, χωρίς ακόμη σαφή αιτία. Έρευνα σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται διεθνείς αποσύρσεις παρτίδων λόγω πιθανής τοξίνης σερουλίδης.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι βρεφών που κατανάλωσαν βρεφικό γάλα από παρτίδες οι οποίες αποσύρθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η ακριβής αιτία των θανάτων.

«Μέχρι τις 11/2, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές είχαν λάβει γνώση για τρεις θανάτους βρεφών για τα οποία είχε αναφερθεί ότι κατανάλωσαν βρεφικό γάλα, από εκείνο που αποσύρθηκε», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, αυξήθηκε στα 14, από 11 προηγουμένως, ο αριθμός των βρεφών που νοσηλεύτηκαν αφού κατανάλωσαν ή ενδέχεται να κατανάλωσαν το συγκεκριμένο γάλα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η αιτία των συμπτωμάτων.

Εκτεταμένες αποσύρσεις προϊόντων

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αποσυρθεί δεκάδες παρτίδες βρεφικού γάλακτος σε όλον τον κόσμο. 

Η πρώτη απόσυρση αφορούσε την εταιρεία Nestlé, με δεκάδες παρτίδες να αποσύρονται από περίπου 60 χώρες λόγω πιθανής παρουσίας της τοξίνης σερουλίδης. Ακολούθησαν παρόμοιες αποσύρσεις από άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί Danone και Lactalis, καθώς και μικρότερες επιχειρήσεις διεθνώς.

Η τοξίνη σερουλίδη προκαλεί εμετούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι για τα βρέφη, σύμφωνα με ειδικούς.

Δικαστικές ενέργειες και αντιδράσεις

Στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι συνδέονται με την κατανάλωση του γάλακτος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch και αρκετές οικογένειες προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον του γαλλικού κράτους και των εμπλεκόμενων εταιρειών, κατηγορώντας τις αρχές για καθυστέρηση στην ενημέρωση του κοινού και στην απόσυρση των ύποπτων παρτίδων.

Η Γαλλία αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι βρεφών. Σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν καταγραφεί μόνο νοσηλείες, χωρίς να έχει εξακριβωθεί σύνδεση με μολυσμένο γάλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήλιος και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Γαλλία: 5.764 θάνατοι από καύσωνα

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα στη Γαλλία (17/6-2/7) προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους αλλά και νέους, με τα μισά περιστατικά να καταγράφονται μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με τη Santé publique France.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από χανταϊό στην Ανσοατέγκι, ύποπτοι δύο θάνατοι στη Μπαρίνας

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χανταϊό στην Ανατολική Βενεζουέλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Δύο ακόμη θάνατοι υγειονομικών ερευνώνται, χωρίς σύνδεση με τα προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
νοσοκομειακός διάδρομος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ΕΚΑΠΥ εντάχθηκαν πλήρως τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Από 1η Ιουλίου 2026, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΝΙΜΤΣ προμηθεύονται φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΕΚΑΠΥ. Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100 παραγγελίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Σισμανόγλειο μετά τη φωτιά στο νοσοκομείο

Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μεταβαίνει στο Σισμανόγλειο όπου εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα σε θάλαμο της Α΄ Παθολογικής. Η πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, οι ασθενείς απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Ενίσχυση ΕΣΥ, χειρουργεία και γιατροί στο Καστελόριζο

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για το ΕΣΥ, τη στελέχωση νοσοκομείων και το επεισόδιο στο Καστελόριζο, εξηγώντας ότι οι αγροτικοί γιατροί παραιτήθηκαν όταν δεν έγινε δεκτή η ταυτόχρονη άδειά τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του Έμπολα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

Ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στη Γαλλία, γιατρός που είχε επιστρέψει από το Κονγκό, ανάρρωσε πλήρως και πήρε εξιτήριο, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Στεφανί Ριστ, αφού δύο αρνητικά τεστ PCR επιβεβαίωσαν την ανάρρωσή του.