ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ένοπλοι στην Συρία
Φωτογραφία: Μάχες σε περιοχή της Συρίας. Credit: Shutterstock.

Μεταφορά 4.580 κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία στο Ιράκ

Ο αμερικανικός στρατός μετέφερε περισσότερα από 4.580 άτομα, φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, από τη Συρία στο Ιράκ, στο πλαίσιο επιχείρησης που άρχισε τον Ιανουάριο για να αποτραπεί κίνδυνος διαφυγής τους.

Ο αμερικανικός στρατός έχει μεταφέρει στο Ιράκ περισσότερα από 4.580 φερόμενα ως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα οποία κρατούνταν μέχρι πρόσφατα στη Συρία. Η επιχείρηση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, αποσκοπεί στην αποτροπή κινδύνου διαφυγής των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον Σαάντ Μάαν, επικεφαλής του πυρήνα πληροφοριών ασφαλείας που συνδέεται με το γραφείο του πρωθυπουργού, μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στο Ιράκ 4.583 κρατούμενοι από τους περίπου 7.000 που προγραμματίζεται να μεταφερθούν συνολικά.

Οι κρατούμενοι βρίσκονται πλέον σε «ασφαλή» κέντρα κράτησης, όπως αναφέρουν οι αρχές. Η απόφαση για τη μεταφορά τους ελήφθη μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από εκτεταμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, υπό την πίεση της Δαμασκού, όπου οι ίδιες διατηρούσαν τον έλεγχο φυλακών τζιχαντιστών.

Μεταξύ των κρατουμένων συγκαταλέγονται Σύροι, Ιρακινοί, Ευρωπαίοι, καθώς και άτομα άλλων υπηκοοτήτων, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας. Η ιρακινή δικαιοσύνη έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.

Τα δικαστήρια του Ιράκ έχουν στο παρελθόν επιβάλει ποινές θανάτου ή ισόβιας κάθειρξης σε εκατοντάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι μαχητές που είχαν μεταφερθεί από τη Συρία. Οι πρακτικές αυτές έχουν προκαλέσει επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν συνοπτικές δίκες, ομολογίες υπό βασανιστήρια και ανεπαρκή νομική εκπροσώπηση.

Η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει τις χώρες προέλευσης των κρατουμένων να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό τους, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις, κυρίως δυτικές, εμφανίζονται απρόθυμες να το πράξουν.

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε εκτεταμένα εδάφη σε Συρία και Ιράκ, διαπράττοντας μαζικές σφαγές και εξαναγκάζοντας γυναίκες και κορίτσια σε σεξουαλική σκλαβιά. Με τη στήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το Ιράκ ανακοίνωσε την ήττα της οργάνωσης το 2017.

Στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με κύρια συνιστώσα τους Κούρδους, κατόρθωσαν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε, έχουν φυλακίσει χιλιάδες φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης και κρατούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς τους σε καταυλισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 43 μέλη ασφαλείας νεκρά σε επίθεση στα δυτικά της χώρας

Επίθεση σε κτίριο συνοριοφυλάκων στη δυτική πόλη Μεχράν του Ιράν προκάλεσε 43 νεκρούς και 21 τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr. Το Ιράν αποδίδει την ενέργεια σε πράκτορες ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ σημειώθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μεταφορά μελών ΙΚ από Συρία σε φυλακές του Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη

Εκατοντάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ, στη δεύτερη τέτοια επιχείρηση, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για μεταφορά τζιχαντιστών από συριακές φυλακές σε τρεις ιρακινές φυλακές.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στη Βηρυτό ο στρατιωτικός ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο Άνταμ Αντνάν αλ Οθμάν, αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ στον Λίβανο, σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Αναχαίτιση τριών drone πάνω από το αεροδρόμιο της Αρμπίλ

Τρία ένοπλα drone καταρρίφθηκαν πάνω από το αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, αναφέρει δημοσιογράφος.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

Τουλάχιστον δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σε ιρακινή βάση στο Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Άλλη πηγή κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.