ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σήμα αστυνομικού ICE
Το σήμα του ICE πάνω σε αμερικανική σημαία, σύμβολο της αστυνομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Δικαστήριο επιτρέπει σε αστυνομικούς να φορούν μάσκα στην Καλιφόρνια

Ομοσπονδιακή δικάστρια αποφάσισε ότι οι πράκτορες της ICE μπορούν να φορούν μάσκες σε επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια, αλλά πρέπει να έχουν διακριτικά αναγνώρισης. Ο σχετικός νόμος κρίθηκε ότι κάνει διάκριση μόνο κατά των ομοσπονδιακών.

Οι πράκτορες της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) μπορούν να συνεχίσουν να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού. Ωστόσο, υποχρεούνται να φέρουν διακριτικά που επιτρέπουν την αναγνώρισή τους.

Η δικάστρια Κριστίνα Σνάιντερ έκρινε ότι ο νόμος «No Secret Police Act», ο οποίος αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, προβαίνει σε «παράνομη» διάκριση εις βάρος «των ομοσπονδιακών πρακτόρων», καθώς εφαρμόζεται μόνο σε αυτούς, εξαιρώντας την τοπική και πολιτειακή αστυνομία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Παμ Μπόντι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «νίκη» για τη νομική της ομάδα. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες και να νικάμε ενώπιον της δικαιοσύνης για (να υπερασπιστούμε) το πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ για τον νόμο και την τάξη—και θα υποστηρίζουμε πάντα τους σπουδαίους ομοσπονδιακούς πράκτορές μας που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου», ανέφερε μέσω X, υπογραμμίζοντας τη λέξη «πάντα» με κεφαλαία γράμματα.

Στην ετυμηγορία της, η δικαστής σημείωσε ότι η απαγόρευση στους αστυνομικούς να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους θα μπορούσε να θεωρηθεί συνταγματική, εάν εφαρμοζόταν και στις τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Ο συνεισηγητής του νομοσχεδίου, Σκοτ Γουίνερ, μέλος της Γερουσίας της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» σε τροποποίηση του κειμένου ώστε να περιλαμβάνει και τους τοπικούς αστυνομικούς.

Η δικάστρια Σνάιντερ διατήρησε επίσης σε ισχύ τη ρύθμιση που υποχρεώνει τα μέλη της ICE να είναι αναγνωρίσιμα και να επιδεικνύουν τον αριθμό μητρώου σώματος.

«Η Καλιφόρνια θα συνεχίσει θα υπερασπίζεται τα αστικά δικαιώματα και τη δημοκρατία», δήλωσε μέσω X ο δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, ένας από τους πιο προβεβλημένους αντιπάλους του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ.

Η χρήση μασκών από τους πάνοπλους πράκτορες της ICE, οι οποίοι δεν μπορούν να αναγνωριστούν, έχει προκαλέσει αυξανόμενες αντιδράσεις σε αστικά κέντρα με δημοκρατικούς δημάρχους ή κυβερνήτες. Οι αντιδράσεις αυτές εντείνονται καθώς αυξάνονται οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη, νεκρός και ο δράστης

Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη. Ο ύποπτος βρέθηκε επίσης νεκρός, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η επέμβαση ξεκίνησε έπειτα από αναφορά για πυροβολισμούς.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη με τραυματίες, ανάμεσά τους 2 αστυνομικοί

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο της Μινεάπολης, με πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή, ενώ ενεργοποιήθηκαν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και το FBI.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκοτώνουν 49χρονη μετά από θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι

Μια 49χρονη ψυχικά ασθενής μαχαίρωσε δύο αγνώστους στην Times Square, σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα, προτού πέσει νεκρή από πυρά αστυνομικών. Τα θύματα δέχθηκαν χτυπήματα στην κοιλιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Αστυνομία ΗΠΑ, περιστατικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε γυναίκα που μαχαίρωσε δύο άτομα στη Νέα Υόρκη

Αστυνομικός στη Times Square της Νέας Υόρκης πυροβόλησε γυναίκα που φέρεται να τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζευγάρι στο δικαστήριο μετά τον αρραβώνα στο Empire State Building

Ένα ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στην κορυφή του Empire State Building παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατηγορούμενο για παράνομη ανάβαση, καθώς έχουν σκαρφαλώσει και σε άλλα κτίρια παγκοσμίως.
Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέντε νεκροί στο Όρεγκον, υπό έρευνα η αστυνομία για ανθρωποκτονίες

Πέντε άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε σπίτι στο Όρεγκον, με τις αρχές να ερευνούν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Τα θύματα εντοπίστηκαν μετά από κλήση για φωτιά σε όχημα. Καμία σύλληψη δεν έχει γίνει και η επίθεση δεν θεωρείται τυχαία.