ΓΔ: 2629.06 0.38% Τζίρος: 55.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:40
Σήμα αστυνομικού ICE
Το σήμα του ICE πάνω σε αμερικανική σημαία, σύμβολο της αστυνομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Δικαστήριο επιτρέπει σε αστυνομικούς να φορούν μάσκα στην Καλιφόρνια

Ομοσπονδιακή δικάστρια αποφάσισε ότι οι πράκτορες της ICE μπορούν να φορούν μάσκες σε επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια, αλλά πρέπει να έχουν διακριτικά αναγνώρισης. Ο σχετικός νόμος κρίθηκε ότι κάνει διάκριση μόνο κατά των ομοσπονδιακών.

Οι πράκτορες της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) μπορούν να συνεχίσουν να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού. Ωστόσο, υποχρεούνται να φέρουν διακριτικά που επιτρέπουν την αναγνώρισή τους.

Η δικάστρια Κριστίνα Σνάιντερ έκρινε ότι ο νόμος «No Secret Police Act», ο οποίος αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, προβαίνει σε «παράνομη» διάκριση εις βάρος «των ομοσπονδιακών πρακτόρων», καθώς εφαρμόζεται μόνο σε αυτούς, εξαιρώντας την τοπική και πολιτειακή αστυνομία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Παμ Μπόντι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «νίκη» για τη νομική της ομάδα. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες και να νικάμε ενώπιον της δικαιοσύνης για (να υπερασπιστούμε) το πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ για τον νόμο και την τάξη—και θα υποστηρίζουμε πάντα τους σπουδαίους ομοσπονδιακούς πράκτορές μας που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου», ανέφερε μέσω X, υπογραμμίζοντας τη λέξη «πάντα» με κεφαλαία γράμματα.

Στην ετυμηγορία της, η δικαστής σημείωσε ότι η απαγόρευση στους αστυνομικούς να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους θα μπορούσε να θεωρηθεί συνταγματική, εάν εφαρμοζόταν και στις τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Ο συνεισηγητής του νομοσχεδίου, Σκοτ Γουίνερ, μέλος της Γερουσίας της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» σε τροποποίηση του κειμένου ώστε να περιλαμβάνει και τους τοπικούς αστυνομικούς.

Η δικάστρια Σνάιντερ διατήρησε επίσης σε ισχύ τη ρύθμιση που υποχρεώνει τα μέλη της ICE να είναι αναγνωρίσιμα και να επιδεικνύουν τον αριθμό μητρώου σώματος.

«Η Καλιφόρνια θα συνεχίσει θα υπερασπίζεται τα αστικά δικαιώματα και τη δημοκρατία», δήλωσε μέσω X ο δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, ένας από τους πιο προβεβλημένους αντιπάλους του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ.

Η χρήση μασκών από τους πάνοπλους πράκτορες της ICE, οι οποίοι δεν μπορούν να αναγνωριστούν, έχει προκαλέσει αυξανόμενες αντιδράσεις σε αστικά κέντρα με δημοκρατικούς δημάρχους ή κυβερνήτες. Οι αντιδράσεις αυτές εντείνονται καθώς αυξάνονται οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αστυνομία Βανκούβερ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη επίθεση με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες στη βόρεια Καλιφόρνια

Ένοπλη επίθεση σε κατάστημα Halloween σε εμπορικό κέντρο στο Φέρφιλντ Καλιφόρνιας άφησε έναν νεκρό και έξι τραυματίες. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης, ενώ τρία από τα θύματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Δέμα από ΗΠΑ με πάνω από 2 κιλά κάνναβης σε παραλήπτη

Συνελήφθη 38χρονος στη Θεσσαλονίκη αφού παρέλαβε ταχυδρομικά δέμα με 2.090 γρ. ακατέργαστης κάνναβης από τις ΗΠΑ. Στο σπίτι του βρέθηκαν επίσης κάνναβη, κοκαΐνη, δισκία και ζυγαριές. Θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε συλληφθέντες σε βάση

Πέντε Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, μετά τη σύλληψή τους για υπόθεση εκρηκτικών και τρομοκρατίας κοντά σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Οι έρευνες συνεχίζονται, εξετάζοντας κάθε ενδεχόμενο.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέντε συλλήψεις σε βάση που χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις στο Ιράν

Πέντε άνδρες ανακρίνονται από τη βρετανική αστυνομία για υπόθεση εκρηκτικών και τρομοκρατίας, μετά τη σύλληψή τους κοντά στη βάση RAF στο Φέρφορντ. Αναφέρθηκαν από γεωργό που είδε κουκουλοφόρους στα χωράφια της περιοχής.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συλληφθέντες στη βρετανική βάση του Φέρφορντ ήταν υπό έρευνα, λέει ο Τραμπ

Πέντε άνδρες συνελήφθησαν κοντά σε αμερικανική βάση στη Βρετανία ως ύποπτοι για τρομοκρατία και κατοχή εκρηκτικών. Ο Τραμπ ανέφερε ότι σχεδίαζαν μεγάλες ζημιές και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση καιρό από τις αμερικανικές αρχές.