ΓΔ: 2340.49 -0.52% Τζίρος: 240.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κιρ Στάρμερ ομιλία
Ο Κιρ Στάρμερ σε ομιλία με φόντο τη βρετανική σημαία.

Παραίτηση του προσωπάρχη Στάρμερ λόγω σκανδάλου Μάντελσον-Έπστιν

Ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου που συνδέει τον πρώην πρεσβευτή στο Λονδίνο Πίτερ Μάντελσον με τον Τζέφρι Έπστιν, προκαλώντας κρίση στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο προσωπάρχης του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς το σκάνδαλο που συνδέει τον πρώην πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, Πίτερ Μάντελσον, με τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Έπστιν, συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η αποχώρηση του Μόργκαν Μακσουίνι ήρθε έπειτα από έντονες πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή κρίση, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων του φακέλου Έπστιν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κιρ Στάρμερ είχε διορίσει τον Πίτερ Μάντελσον πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2024, σε μια περίοδο που η θέση θεωρούνταν στρατηγικής σημασίας λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2025, ο Μάντελσον απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αποκάλυπταν τις στενές σχέσεις του με τον Έπστιν, ο οποίος απεβίωσε το 2019.

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε με νέα έγγραφα που δείχνουν ότι ο Μάντελσον ενδέχεται να είχε διαβιβάσει στον Έπστιν πληροφορίες ικανές να επηρεάσουν τις αγορές, όταν υπηρετούσε ως υπουργός στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν την περίοδο 2008-2010. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα και ήδη πραγματοποίησε εφόδους σε δύο διευθύνσεις που σχετίζονται με τον πρώην πρεσβευτή.

Η παραίτηση του Μακσουίνι και οι πολιτικές επιπτώσεις

Ο Μόργκαν Μακσουίνι, επικεφαλής του γραφείου του Κιρ Στάρμερ, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τον ρόλο του στον διορισμό του Μάντελσον. Σε γραπτή δήλωσή του προς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε: «Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, αποφάσισα να παραιτηθώ από την κυβέρνηση».

Παραδέχθηκε επίσης ότι «ο διορισμός του Πίτερ Μάντελσον ήταν ένα λάθος» και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη σχετική εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό. Ο Μακσουίνι θεωρούνταν το δεξί χέρι του Κιρ Στάρμερ και ένας από τους αρχιτέκτονες της επαναφοράς του Εργατικού Κόμματος στο κέντρο μετά την αποχώρηση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο 48χρονος Μακσουίνι, που είχε διατελέσει διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας των Εργατικών, διορίστηκε προσωπάρχης τον Οκτώβριο του 2024, λίγο μετά την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία. Θεωρούνταν επίσης στενός συνεργάτης του Πίτερ Μάντελσον, με τον οποίο είχε συνεργαστεί τη δεκαετία του 2000.

Αντιδράσεις και νέες αποκαλύψεις

Ο Κιρ Στάρμερ εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του προς τον Μακσουίνι, υπογραμμίζοντας τη «δέσμευσή του έναντι του Εργατικού Κόμματος και της χώρας». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις αποκαλύψεις του Τύπου σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης δεκάδων χιλιάδων λιρών στον Μάντελσον μετά την απομάκρυνσή του από την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Πίτερ Μάντελσον δεν έχει σχολιάσει τις τελευταίες κατηγορίες. Εκπρόσωπός του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πρεσβευτής μετανιώνει «και θα μετανιώνει μέχρι την τελευταία του πνοή για το ότι πίστεψε τα ψέματα του Έπστιν», προσθέτοντας πως «λυπάται βαθιά για το γεγονός ότι γυναίκες και κορίτσια ανυπεράσπιστα και ευάλωτα δεν είχαν την προστασία που τους άξιζε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έρευνα για Άντριου και Μάντελσον στην υπόθεση Έπστιν για έναν χρόνο

Έως έναν χρόνο εκτιμάται πως θα διαρκέσουν οι βρετανικές έρευνες για τον πρίγκιπα Άντριου και τον Πίτερ Μάντελσον σχετικά με την υπόθεση Έπστιν. Και οι δύο συνελήφθησαν, αρνούνται αδικήματα και δεν έχει ασκηθεί δίωξη.
Τεχνητή νοημοσύνη οθόνη
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλεύτρια καταγγέλλει xAI για ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες από το Grok

Η Βρετανίδα βουλεύτρια Τζες Ασάτο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της xAI του Ίλον Μασκ, καταγγέλλοντας πως το chatbot Grok επέτρεψε τη δημιουργία ψεύτικων σεξουαλικών φωτογραφιών της χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ κατά Μασκ: Προσπαθεί να προκαλέσει διχόνοια στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ίλον Μασκ ότι επιχειρεί να σπείρει διχόνοια μετά τη δολοφονία φοιτητή στο Σαουθάμπτον, με τον Μασκ να δηλώνει ότι θα στηρίξει νομικά προσφυγές κατά της αστυνομίας.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο καλεί τον Ρώσο πρέσβη μετά την επίθεση drone στη Ρουμανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη μετά τη ρωσική επίθεση με drone που έπληξε πολυκατοικία στη Ρουμανία, τραυματίζοντας δύο. Η υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε το συμβάν και τόνισε τη στήριξη του ΝΑΤΟ.