ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας

Ρωσία-Ουκρανία: Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων σύντομα, λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ένας τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα διεξαχθεί σύντομα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι «πολύ περίπλοκες αλλά εποικοδομητικές».

Ένας τρίτος κύκλος διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί «σύντομα», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο Αμπού Ντάμπι, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ημερομηνία, αλλά θα υπάρξει σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Νωρίτερα, ο Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι «πολύ περίπλοκες» αλλά και «εποικοδομητικές».

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Αμπού Ντάμπι την Τετάρτη και την Πέμπτη, παρουσία Αμερικανών διπλωματών, με στόχο την αναζήτηση μιας διόδου για τον τερματισμό του πολέμου που πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια. Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, το μόνο αποτέλεσμα που γνωστοποιήθηκε δημοσίως ήταν μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η πρώτη από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, νέες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών αναμένεται να διεξαχθούν «τις ερχόμενες εβδομάδες». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην καθημερινή του ομιλία, ανέφερε ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα τον ενημερώσει για τις «ευαίσθητες πτυχές των διαπραγματεύσεων που δεν μπορούσαν να συζητηθούν στο τηλέφωνο», μόλις επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι το Σάββατο θα έχει επικοινωνία με «Ευρωπαίους εταίρους» του Κιέβου. Οι διπλωματικές προσπάθειες, ωστόσο, συνεχίζουν να προσκρούουν στο ζήτημα των εδαφών. Η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να εγκαταλείψει ολόκληρη την περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών υπό ουκρανικό έλεγχο, με αντάλλαγμα ένα πιθανό πάγωμα της γραμμής του μετώπου.

Το Κίεβο απορρίπτει την απαίτηση αυτή, τονίζοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται οι κύριες άμυνές του απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, ενώ εκφράζει ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να υποστηρίξει τη θέση της Μόσχας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.